Az UNICEF szóvivője elmesélte a 4 éves Talia és a 7 éves Zain történetét. Talia olyan stresszben van, hogy véresre vakarja a combját. Édesanyja csak arra koncentrál, hogy túléljék valahogy.


„Gáza gyerekek ezreinek a temetőjévé vált” - hangzott el az UNIFEC néhány nappal ezelőtti sajtótájékoztatóján. Az ENSZ Gyermekalapja szerint naponta 420 gyerek veszti életét vagy sebesül meg a háborús övezetben. És nemcsak a folyamatos bombázás jelent rájuk veszélyt, hanem az egyre kínzóbb vízhiány is. Gáza víztermelési kapacitása a szokásos napi termelés mindössze 5 százaléka, ami azzal fenyeget, hogy az ott élő egymillió gyerek közül sokan kiszáradásban halhatnak meg.

A szervezet egyik dolgozója, Nesma Gázában él, két gyermeke van, a 4 éves Talia és a 7 éves Zain.

- idézte kollégáját az UNIFEC szóvivője. Jelenleg az egyetlen lehetőség a sós víz, de az megbetegíti a 7 éves Zaint és sok más gyereket is. És akkor még a traumáról nem is volt szó.

„A négy éves Talián a stressz és a félelem súlyos tüneteit mutatja, és most önkárosítóan viselkedik, például kitépi a hajszálait, és addig vakarja a combját, amíg vérezni nem kezd.” Édesanyja szerint azonban most nem engedheti meg magának, hogy kislánya mentális egészségével foglalkozzon, mert az a legfontosabb, hogy életben tartsa őt és testvérét.

„Talia és Zain, valamint a többi 1,1 millió gázai gyermek nevében, akik a rémálomban élnek, azt mondjuk: azonnali humanitárius tűzszünetre van szükség. Minden gázai átkelőt meg kell nyitni a humanitárius segélyek biztonságos, tartós és akadálytalan áramlása érdekében, hogy az ott élők hozzájuthassanak a vízhez, az élelmiszerhez, az orvosi felszerelésekhez és az üzemanyaghoz" - mondta James Elder UNICEF-szóvivő.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!