A svéd ügyészség újraindította a nyomozást a Wikileaks alapítója elleni nemi erőszak ügyében, írja a BBC. Mindezt a feltételezett áldozat ügyvédje kérte.

Julian Assange tagadja a vádakat.

Ahogy korábban megírtuk, ötven hét börtönbüntetésre ítélte egy londoni bíróság Assange-t, szabadlábon védekezés fejében megszabott bírósági megjelenési kötelem hét évvel ezelőtti megszegése miatt.

A svéd ügyészség Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt folytatott nyomozást, de a vizsgálatot már évekkel ezelőtt beszüntette és visszavonta Assange nemzetközi körözését.

A svéd körözés ügyében első fokon eljáró londoni bíróság már 2011 februárban jóváhagyta Assange átadását Svédországnak. Julian Assange ügyvédei ugyanakkor éppen azzal az érvvel fellebbeztek e végzés ellen, hogy Svédország kiadhatja Assange-t az Egyesült Államoknak, ahol a titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene, és akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá.

Mi történt Julian Assange macskájával?

Az egész világ keresi a választ a Wikileaks-alapító letartóztatása óta, de lehet, hogy már azelőtt sem volt a követségen az állat.

Kiemelt kép: MTI/EPA


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!