Két hónappal a párizsi Notre-Dame tetőzetét elpusztító tűzvész után Párizs érseke, Michel Aupetit bemutatja az első misét szombaton a székesegyházban, mintegy jelezve, hogy a „Notre-Dame igencsak életben van”. A szertartáson mintegy harmincan vesznek részt, a jelenlévők fele egyházi személy lesz. A bejáratnál minden bizonnyal kérni fogják a védősisak viselését, de a papok miseruhát kívánnak viselni.

„Nyilvánvaló biztonsági okokból” nem lesznek hívek a misén, de a szertartást élőben közvetíti a KTO katolikus televíziós csatorna, hogy “a keresztények részt vehessenek és szellemi és lelki közösségben lehessenek”

– tudatta a párizsi egyházmegye csütörtökön.

A székesegyházban április 15-én kitört tűzvész mély érzelmeket és világszerte azonnali szolidaritást váltott ki Franciaország emblematikus műemléke megmentése érdekében.

Az egyórás misét este hat órakor kezdik a szentély mögötti kápolnában, az épületnek ezt a részét már stabilizálták. Michel Aupetit érseken és a Notre-Dame rektorán, Patrick Chauvet-n kívül jelen lesznek többek között kanonokok, önkéntesek és a helyreállításon dolgozók.

A mise napját úgy választották ki, hogy egybeessen a székesegyház felszentelésének június 16-i évfordulójával. „Ez az időpont lelki szempontból nagy jelentőséggel bír” – hangsúlyozta Patrick Chauvet, aki örömét fejezte ki, hogy megmutathatják: „a Notre-Dame igencsak életben van”.

A misét az UNESCO világörökségi listáján szereplő székesegyházban napra pontosan két hónappal a tűzvész után mutatják be, amely egyebek mellett lerombolta az épület huszártornyát, tetőzetét és a boltozat egy részét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>