Noha kiemelten hatékonynak tűnik az oxfordi fejlesztésű koronavírus elleni vakcina, valószínűleg újabb klinikai vizsgálatokat fognak indítani, ezt mondta a Bloombergnek Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója - írta a 444.hu. Nem olyan sok tesztalannyal, tehát gyorsabb eredménnyel, mint a korábbi vizsgálat.

A cég és a brit intézmény hétfőn jelentette be, hogy az oltásuk összességében 70 százalékban bizonyult hatékonynak az eddigi elemzések alapján. Ez a szám két adagolási rend kombinációja alapján alakult ki, ugyanis az egyiknél 90 százalékban, a másiknál 62 százalékban volt hatásos az oltóanyag. Tehát ha az előbbi adagolási rend szerint oltanák be a pácienseket, 90 százalékban hatásos lehet.

A védőoltás fejlesztése nem ment zökkenőmentesen, ugyanis szeptember elején ideiglenesen felfüggesztették a munkát, miután az egyik tesztalanynál egészségügyi probléma lépett fel.

hirdetés

Most azonban elismerték, hogy a gyártásnál is hibáztak, ami tovább erősíti a kételyeket a vakcina hatékonyságát illetően.

Közlésük szerint az első, nagyobb kontrollcsoportnál két egyforma dózist kaptak a tesztalanyok, ennél volt 62 százalékos a hatékonyság. A kisebb alcsoport páciensei viszont előbb egy fél, majd egy egész dózist kaptak, az ő esetükben bizonyult 90 százalékosnak az oltóanyag hatékonysága.

Azonban mint kiderült, a fél dózist véletlenül, egy gyártási hiba miatt kezdték el beadni az alanyoknak, ezért akár a szerencsének is köszönhető, hogy ilyen magas lett ez a szám. Ráadásul a kisebb alcsoport tesztalanyai 55 éven aluliak voltak, akiknél alacsonyabb a kockázat a komolyabb megbetegedésre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés