Vitorla helyett szárnyaknak nevezik azokat a hatalmas merev struktúrákat, melyek a szél erejével hajtják meg az óceánjáró teherhajót. Minden ugyanaz, mégis kicsit más.

A világ első szélmotoros teherhajója első útjára indult, és óriási fém „szárnyaival” átrepül az óceánon, írta meg az Unilad. Igen, ezek nem vitorlák, hanem szárnyak. Tervezésüknél a repülés elmúlt majd' 120 évének minden tapasztalata összegződik, így ezek az eszközök jóval hatékonyabban egy vitorlánál.

A WindWingeket, azaz szélszárnyakat a Mitsubishi tulajdonában lévő Pyxis Oceanre szerelték fel – a Cargill bérelte –, és brit olimpiai vitorlázókból álló csapat tervezte.

A Yara Marine Tech építette, és a WindWings

Bár a WindWing vitorlák a motor mellett működnek, a korábbi tesztek alapján azt várják, hogy az ömlesztettáru-szállító is képes lesz egyedül szélerővel vitorlázni, elérve az öt és fél csomót is (9.26 km/h).

A Pyxis Ocean a múlt héten hagyta el Szingapúrt, és a brazíliai Paranagua kikötőjébe tart. Ha a hajó egészen a kikötőig eljut, további százakat szerelnek fel üvegszálas szárnyakkal, amelyek 123 láb magasságban vannak a fedélzet felett.

A munka java még hátra van. Ki kell deríteni, hogy minden működni fog-e. Biztonságos? Képesek-e a szárnyak úgy mozogni, ahogy kellene, rendben összecsukhatók?

Érdekes tény, hogy amikor a vitorlás hajókat leváltotta a gőzgép, a kezdetben, biztonságból még meghagyták a vitorlát is a hajókon. Most, mintha fordítva történne: a szélmeghajtású hajókon természetesen még ott van a hagyományos meghajtás is, már azért is, mert még jócskán kísérleti fázisban van a technológia.

Jan Dielemann azt mondja:

John Cooper, a BAR vezérigazgatója hozzátette:

A szél csaknem költségmentes üzemanyag, használata hatékonyan csökkenti a széndioxid-kibocsátást, s egykoron remélhető, hogy hatékonyságban is felveszik a versenyt a hagyományos meghajtással.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!