A Wagner-vezér köszönetet mondott azoknak, akik támogatták a kudarcba fulladt lázadását. Az továbbra sem világos, hogy hol lehet pontosan.


Több mint egy hét után adott újra életjelet magáról a Wagner zsoldoscsapat vezetője: Jevgenyij Prigozsin köszönetet mondott a kudarcba fulladt lázadása támogatóinak.

A zsoldoscsapat vezetője június 23-án jelentette be, hogy az orosz hadsereg rakétatámadást indított a Wagner egyes táborai ellen, ezért egy „igazságmenetet” hirdetett, hogy felelősségre vonja Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt.

Az orosz fővásortól körülbelül 200 kilométerre azonban a zsoldosvezér váratlanul bejelentette, hogy visszafordítja csapatait. Aljakszandr Lukasenka belarusz diktátor közvetítésével született egy laku, miszerint Prigozsinék Belaruszba távozhatnak.

Saját Telegram csatornáján a Wagner vezére utoljára június 26-án tett közzé üzenetet, amelyben utasította az embereit, térjenek vissza a bázisra, hogy megakadályozzák a vérfürdőt. Prigozsin visszautasította, hogy az akciójával puccsot akart volna végrehajtani.

Prigozsin most hosszú hallgatás után egy újabb hangüzenettel jelentkezett a Telegramon.

- mondta a zsoldosvezér.

Lukasenka azt már korábban megerősítette, hogy a Wagner-vezér megérkezett Fehéroroszországba. Prigozsin holléte továbbra is tisztázatlan, és időközben megfosztották az oroszországi médiavállalkozásaitól is.

Az új üzenetét a Gray Zone Telegram-oldalon tették közzé.

(Forrás: 444, Politico)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!