Dr. Rákóczy Györgyöt még 2012-ben függesztették fel, miután egy négyéves kisfiúnak potenciálisan halálos adag karbolsavat adott be, mert nem tudta helyesen értelmezni a feliratot - írja a hvg.hu.

A brit egészségügyben dolgozó magyar orvos ugyanis nem tud elég jól angolul. Hatszor futott neki a nyelvvizsgának, és mind a hatszor meg is bukott.

A nyelvtudás hiányának viszont komoly következményei lettek: a kisfiúnak, akit egyébként aranyér-gyanúval vitték be a kórházba, súlyos belső sérülései lettek, és végül több mint harminc műtéten kellett átesnie a magyar orvos téves kezelése miatt.

Dr. Rákóczy György később visszatért dolgozni az egyik manchesteri gyerekkórházba, de az angol teszteken továbbra sem sikerült átmennie. A nyelvi problémákat végül az általános orvosi tanácsnak is jelentették. 2019-ben az ügyében eljáró tanács úgy döntött, hogy sikeresen el kell végeznie egy angol tanfolyamot.

hirdetés

Azóta sem sikerült levizsgázni angolból. A magyar orvos szerint ez viszont diszkrimináció, hiszen 60 felett már sokkal nehezebb megtanulni a nyelvet. A testület szerint ugyanakkor ez nem lehet kifogás. Az ügyét most vizsgálták felül. Úgy döntöttek, hogy a magyar orvos munkáját még mindig hátráltatja a nem megfelelő nyelvtudása, ennek ellenére 12 hónapra feltételekkel ugyan, de megengedték, hogy visszamenjen dolgozni.


hirdetés