Az aszály, az energiaválság, az infláció és az ársapka miatt nem fogja megérni az üzleteknek, hogy a megdrágult hazai burgonyából vásároljanak.


Január után alig kapunk majd magyar krumplit a boltokban - írta Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség sajtóreferense a 444-nek, amit a Telex szemlézett.

A hiány már augusztusban, a nyári aszály miatt elkezdődött, illetve évek óta csökken a burgonya vetésterülete és a termelők száma is.

mivel az egyrészt minden típusra vonatkozik, másrészt az árakat a szeptember 30-i szinten rögzítették, azóta pedig csak rosszabb lett az infláció.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a termelése rengeteg növényvédő szert és műtrágyát is felemészt – ezekből részben a háború miatt szintén hiány lépett fel, a vetőgumókat pedig külföldről importálják, méghozzá euróért. Az öntözés, a betakarítás, a válogatás és a tisztítás, ami szintén gépekkel történik, ha ipari mennyiségről beszélünk. A burgonyát utána csomagolni, szállítani és megfelelő körülmények között kell tárolni.

Az ársapka miatt viszont nem éri meg a boltoknak a megdrágult hazai krumpliból venni, inkább az olcsóbb importhoz fognak fordulni, akkor is, ha azoknak rosszabb a minősége.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!