A WELV névre keresztelt vírust Kínában fedezték fel. A szakemberek leírták az általa okozott tüneteket, és az eddigi gyógyítási tapasztalatokat is.


Egy friss tanulmány egy korábban ismeretlen, kullancsok által terjesztett vírust mutat be, amely már képes emberekre is átterjedni – írja a Live Science alapján a - írja a 24.hu.

A vírust először 2019 júniusában, Csincsouban azonosították egy kórházi betegnél. A 61 éves férfi magas lázzal, fejfájással és hányással került be az intézménybe, miután meglátogatott egy vizes élőhelyet Belső-Mongóliában.

Az antibiotikumokkal végzett kezelés nem enyhítette a tüneteit, ami arra utalt, hogy nem bakteriális fertőzésről van szó. A vérvizsgálatok végül kimutatták, hogy egy korábban nem ismert orthoreovírus fertőzte meg.

Az orthoreovírusok közé több, kullancsok által terjesztett vírus is tartozik, például a krími-kongói vérzéses lázért felelős kórokozó. A WELV-t korábban sem állatokban, sem emberekben nem mutatták ki, így az azonosítást követően a szakértők átfogó kutatásba kezdtek.

A kutatók mintegy 14 ezer kullancsot gyűjtöttek be a fertőzött férfi által látogatott területről, és a vizsgálatok során a kullancsok 2 százalékánál, összesen öt különböző fajnál mutatták ki a vírust. A leggyakoribb hordozó a Haemaphysalis concinna kullancsfaj volt, de a kórokozót néhány juhban, lóban, sertésben és rágcsálóban is megtalálták. Kutyákban és szarvasmarhákban nem találtak fertőzést, de bizonyos egyedek antitesteket hordoznak, ami arra utal, hogy már találkozhattak a vírussal.

Az egészséges erdészek körében végzett szűrések során is találtak 12 pozitív antitest-eredményt a 640 mintából, ami azt jelzi, hogy a vírus emberek között is terjedhet. Északkelet-kínai kórházak pácienseinek mintái közül pedig 20 esetben lett pozitív a teszt.

A WELV-fertőzöttek között olyan tüneteket észleltek, mint a láz, szédülés, fejfájás, rossz közérzet, hátfájás, hányinger, hányás és hasmenés. Több esetben szövetkárosodásra és véralvadásra utaló jeleket is találtak. Egy páciens kómába esett, és az agyát, valamint a gerincvelőjét körülvevő folyadékban magas fehérvérsejtszámot mértek, ami fertőzésre utal. Szerencsére a kezelése sikeres volt, és a beteget végül hazaengedték.

Laboratóriumi kísérletek során, amikor a vírust egereknek adták be, több esetben halálos, az agyat érintő fertőzést figyeltek meg. A szakértők szerint a WELV az idegrendszert is megtámadhatja, ami komoly aggodalomra ad okot. A kutatók tovább folytatják a vírus vizsgálatát, hogy jobban megértsék annak terjedési mechanizmusát és potenciális veszélyeit az emberekre nézve.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!