A hivatalos kommunikáció szerint a fele részben a kormánymédia meghatározó alakja, Vaszily Miklós tulajdonában álló Indamedia-csoport visszavásárolta az Index.hu Zrt. részvényeit, minek nyomán közvetlen irányítást szerzett a portál fölött, ugyanakkor az ügyletben semmilyen pénzmozgás nem történt - tudta meg a 24.hu.

Az Index részvényeit egyszerűen lehívták Vaszilyék. Erre azért volt lehetőségük - egy pár évvel korábbi megállapodás alapján -, mert a portál részvényeit eddig birtokló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tetemes összeggel tartozott az Indamedia-csoportnak. Az adósság fejében így most vitték az Indexet. Ezt Ziegler Gábor, az Indamedia-csoport szintén 50 százalékos tulajdonosa erősítette meg lapunknak.

Távozik az Index vezérigazgató-főszerkesztője

Szombathy Pál mellett Sztankóczy András vezérigazgató-helyettes is távozik. Az újság az Indamedia-csoport tagjaként folytatja működését, amelynek társtulajdonosa Vaszily Miklós.

Az ügyletet hétfőn jelentették be, egyben közölték, hogy távozik az Indextől Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztő és Sztankóczy András vezérigazgató-helyettes, vezető szerkesztő is. A lap új, azonnali hatállyal kinevezett vezérigazgatója Starcz Ákos, a Brand & Content és a Dialogue Creatives tulajdonosa lesz. Továbbá Bodolai László, az MFA elnöke nem kívánt élni az Indamedia felajánlásával, hogy maradjon az Index.hu Zrt. igazgatósági tagja, a továbbiakban médiajogászként segíti az Indamedia-csoportot - írták.

Noha Szombathynak felkínálták, hogy maradhat főszerkesztő, a tárgyalások eredményeként végül közös megegyezéssel távozott. Erről Ziegler Gábor azt mondta, egyszerűen nem tudtak megegyezni. Mint mondta, egyelőre nincs konkrét elképzelésük az új főszerkesztő személyét illetően. Azt sem erősítette meg, hogy szóba jöhet Balogh Ákos Gergely, akinek bő egy héttel ezelőtt szüntették meg főszerkesztő-helyettesi megbízatását a lapnál.

Vaszily Miklós a tavasszal jelent meg az Indamedia-csoportban, ám ekkor Bodolai László még a függetlenség első számú garanciájának nevezte, hogy az Index alapítványi tulajdonban van. A friss fejleményekről Ziegler kérdésünkre azt mondta:

Folyamatosan rengetegen nyilvánítanak véleményt az Index tartalmáról, ami az ország vezető hírportálja esetében normális. Sokan a véleményük mellé rögtön azt is odateszik, hogy nem olvassák az Indexet. Azt gondolom, hogy az Indexet olvasva, mindenki ki tudja alakítani a véleményét a tartalomról, ami ha tetszik neki akkor továbbra is visszatérő olvasó lesz. Jelenleg napi közel egymillió visszatérő belföldi olvasója van a lapnak, amit az ország talán legsokszínűbb szerkesztősége állít elő.

A lap további függetlenségéről szólva közölte:

A függetlenség kérdése szubjektív.

Hozzátette: az hogy van valaminek tulajdonosa nem szokatlan a média világában, véleménye szerint a szerkesztőség munkája, a tartalom alapján kell megítélni egy adott kiadvány tartalmának minőségét és ha úgy tetszik függetlenségét.

Ziegler arról is beszélt, nincs tervben újságírók elbocsátása, ugyanakkor a fenntartható működést kell szem előtt tartani. Szükség van a 2021-es üzleti terv kidolgozására, ez alapján dől majd el minden gazdasági intézkedés. De - mondta - a létszám jelenleg szűkebb, mint a korábbi szerkesztőség esetén volt, bizonyos számú munkatárs pedig szükséges ahhoz, hogy komoly lapot tudjanak készíteni.

Az Indamedia-csoport közvetlen tulajdonosi pozíciójáról szólva azt mondta, azzal, hogy az Index bekerült a portfólióba, megnyílt a lehetőség arra, hogy a koronavírus és az új szerkesztőség felállítása miatt nehezebb gazdasági helyzetbe került lapot esetleges pénzügyi nehézségek esetén a korábbinál gyorsabban és hatékonyabban tudják segíteni. Így egyszerűbben tudnak részt vállalni a gazdasági működtetésben - mondta.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!