Miért akarják innen elvinni az orvosi rendelőnket, amikor jól működik? Tíz évig küzdöttünk érte, hogy legyen Bankfaluban, helyben egészségügyi ellátás. Az akkori önkormányzat segítségével kiharcoltuk. Húsz éve működik, elégedett vele a lakosság, jól érzi magát a doktornő. Ha már van pénze a mostani önkormányzatnak, nem elvinni kellene tőlünk a háziorvosi rendelést, hanem kibővíteni egy gyermekorvosi rendelővel

- mondja a kiskunfélegyházi lakossági fórumon Kerekes Pálné bankfalusi lakos.

A Veled a Városunkért Egyesület négy ellenzéki képviselője vezeti a fórumot, amelyet végül az MSZP belvárosi helyiségében tudtak megrendezni. A képviselők állítják, hogy ők meghívták a város vezetőit is. Persze, teszik hozzá, sohasem mennek azok el olyan helyre, ahol kellemetlen kérdésekkel kellene szembenézniük.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A közel háromezres lélekszámú Bankfalu a 30 ezer lakosú Kiskunfélegyháza egyik városrésze, a központtól 2,5-3 kilométerre, pár száz méterrel elkülönülve a várostól. A kilencvenes években robbanásszerű fejlődésnek indult, sokan építkeztek, kiköltöztek ide. Eleinte az alapvető szolgáltatások is hiányoztak. Az akkori városvezetés elismerte az igényeket, de a pénze kevés volt.

Az orvosi rendelő mellé gyógyszertárat is szerettek volna az ott élők, meséli Dr. Papp Méri, a bankfalusi patika tulajdonosa. Gyógyszertárra azonban nem akartak engedélyt adni, mert a lakosság számához mérten volt már elég patika Félegyházán - csak éppen mindegyik messze Bankfalutól. A férjével felajánlották, hogy saját költségükön felépítik az ingatlant a rendelőnek és a gyógyszertárnak, ha ők nyithatnak ott patikát. Az önkormányzat ingyen telket adott, azzal a feltétellel, hogy ott hosszú távon működhet a háziorvosi rendelő, és az akkori polgármester kilobbizta a gyógyszertárnak az engedélyt. A bankfalusiak társadalmi munkával járultak hozzá, hogy mihamarabb legyen orvosuk és patikájuk.

Sem az orvos, sem az önkormányzat azóta sem fizet bérleti díjat, de még a fűtés és az elektromos áram költségét is a gyógyszerész állja. Ám ez most már nem számít: február 1-jétől Dr. Balla Rozália háziorvosnak be kell költöznie rendelésével a város központjában álló, négyemeletes, 1,3 milliárd forintért felújított egészségházba. Ha meg onnan beteghez hívják, akkor autózhat ő is kilométereket, hogy kiérjen az eddigi rendelője mellett élő pácienshez.

Szeretik őt a betegei.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

- Amikor az anyósom rosszul lett a szívével, úgy szaladt hozzánk a doktornő meg az asszisztense a műszerekkel, hogy majd felbuktak. Miért nem jó ez így, ahogy eddig volt? - kérdi Tóthné, Délibáb utcai lakos a fórumon.

Különben is, miért nincs itt a jegyző, hogy megkérdezhetnénk tőle, miért nem adott engedélyt arra, hogy Bankfaluban, a hajléktalanszálló tornatermében tartsuk meg ezt a fórumot? Oda többen el tudtak volna jönni. Miért nincs itt a körzeti önkormányzati képviselő? Vagy a polgármester? Elmondhatnák, miért nem kérdezték meg a lakosságot, mielőtt döntést hoztak a rendelő elviteléről

- teszi hozzá.

Ez már a második lakossági tanácskozás az ügyben. Az elsőt a bankfalusi óvodában tartották, jó hetvenen voltak rajta, indulatosan érvelő hozzászólások hangzottak el - de ott sem jelentek meg a városházi többség képviselői. A mostanit szerették volna a bezárt iskolából kialakított hajléktalanszálló tornatermében tartani, de az írásbeli kérést Dr. Faragó Zsolt jegyző, aki maga is ebben a városrészben lakik, elutasította.

Amikor telefonon megkeresem, azt válaszolja: az intézményvezető szó szerint azt írta neki, hogy a helyi patikus akar oda lakossági fórumot szervezni az orvosi rendelő ügyében. Ebben az ügyben már egyhangúlag elfogadott önkormányzati döntés van, ez ellen szervezné a fórumot a magánvállalkozó gyógyszerész.

Ilyen jellegű fórumnak önkormányzati intézményben eddig sem adtunk helyet, és ezután sem fogunk

- mondja a jegyző.

Csányi József polgármester azt mondja, e-mailben valóban kapott meghívást - másfél nappal a fórum előtt. Lekötött, fix programjai voltak, nem tudta lemondani azokat. Az, hogy ilyen rövid határidővel hívták, szerinte annak a jele, nem is igazán akarták, hogy elmenjen.

- Egy magánkezdeményezésű fórumon nagyon szívesen részt veszek - mondja a polgármester.

Ez azonban nem magánkezdeményezés, hanem az ellenzék talált magának egy gumicsontot, mi pedig nem akarunk részt venni a politikai cirkuszban, amit e körül rendeznek.

Nem ez az első ilyen ügy. Karácsony előtt a városházi többség egyszer már engedett a lakossági nyomásnak, pedig előzőleg a Petőfi-lakótelepen működő két háziorvosi körzet rendelőjét is be akarták vinni a központi egészségházba. A jegyző szerint az előterjesztés vitája során többször is elhangzott, hogy csak a rendelőbővítés statikai állapotfelmérése és a kivitelezés idejére kellett volna ideiglenesen beköltözni, maximum 6 hónapos időtartamra. Bár az aláírásokat nem lehetett látni, az ellenzéki képviselők szerint abból a körzetből több mint ezer lakos aláírása gyűlt össze, hogy hagyják működni a háziorvosokat ott, ahol a betegeik laknak. Maradhattak is.

Ha ott figyelembe vették a lakossági aláírásokat, Bankfaluban miért nem?

- Ez nem így volt. Hozzánk egyetlenegy aláírás sem érkezett, de ennek a városvezetésnek nem is stílusa, hogy aláírásgyűjtésről szóló hírek hatására megváltoztassa a szándékát - válaszolja a jegyző. - Nincs összefüggés, a testület saját belátása szerint döntött úgy, hogy majd keres alkalmas telket, és építtet rá egy korszerűbb rendelőt.

Erőviszonyok

Kiskunfélegyházán a 2019-es helyhatósági választáson elsöprő győzelmet aratott a Fidesszel szövetséges Nemzeti Fórum csapata, amelynek országos elnöke Lezsák Sándor. Csányi József polgármesterjelöltként 90,53 százalékkal nyert az egyesült ellenzék, a Veled a Városunkért Egyesület jelöltje ellen. Valamennyi egyéni körzetet a Nemzeti Fórum jelöltjei nyerték. A Veled a Városunkért Egyesület a kompenzációs listán szerzett négy mandátumot. Horváth Tamás az MSZP, Kis-Szeniczey Kálmán az LMP, Kollár László a Jobbik, Nagy Lajos a Demokratikus Koalíció helyi politikusa jutott be a testületbe. A Nemzeti Fórum csapata 2014-ben a korábbi városvezetést adó Fidesz-kört győzte le. Lezsák Sándor akkor a régióelnök, Kerényi János, illetve Orbán Viktor akaratával szembeszállva verbuvált új csapatot, részben hozzá átállt korábbi Fidesz-képviselőkből, hogy leváltsák Kapus Krisztián korábbi fideszes városvezetőt. Csányi József polgármester szerint azóta nyugalom van a városban, amit csak a négy ellenzéki képviselő próbál megzavarni azzal, hogy képviselhető ügyeket keresnek maguknak, és hamis információkkal igyekeznek a városvezetés ellen lázítani a lakosságot.

De a petőfivárosi háziorvosoknak nem kell átköltözniük, a bankfalusi doktornőnek viszont február 1-jén muszáj.

- Erről is egyhangú szavazással döntött a testület. Az a négy ellenzéki képviselő is megszavazta, aki most a leghangosabban tiltakozik - közli a jegyző.

Az ellenzéki képviselők szerint sanda szándékra utal, hogy a bankfalusi rendelő ügyéről szóló előterjesztést szakbizottsági vita nélkül úgy vitték a közgyűlés elé, hogy csak az ülésteremben osztották ki az erről szóló előterjesztést. Nem volt idejük rendesen értelmezni. A jegyző szerint ehhez képest Szeniczey képviselő még módosító indítványt is beterjesztett, sőt, azt a városházi többség is azonnal elfogadta. Az állt benne, hogy középtávon majd Bankfaluban is keresnek egy alkalmas telket, és építenek rá orvosi rendelőt.

- Ami megvan, a helyett akarnak újat építeni? - kérdi egy felszólaló a fórumon. - Tízmilliókért? Azt mondják, költségtakarékosság? A mostani rendelő ingyen van az orvosnak is meg az önkormányzatnak is. Létezik ennél költségtakarékosabb? Addig kell ütni a vasat, amíg meleg. Régen a háziorvost körzeti orvosnak hívták, a nevében is benne volt, hogy egy lakókörzet betegeit látja el. Ha nem tudjuk megakadályozni, hogy február 1-jén átköltözzön a rendelő, sohasem kapjuk vissza a helyi ellátást.

Igen ám, de hogyan akadályozzák meg?

- Tíz napja kezdeményeztük a polgármesternél, hogy tárgyaljuk újra a kérdést, de nincs válasz - mondja a fórumon Horváth Tamás képviselő. - Panaszt tettünk a kormányhivatalnál, de nem válaszoltak. Segítsenek már, ne hagyják, hogy négyünk hobbija maradjon az önök érdekeinek képviselete.

Nagy László bankfalusi lakos javasolja, hogy először a televízióhoz forduljanak. Ha úgy sem oldódik meg az ügy, akkor viszont polgári engedetlenséggel korlátozni kell a közlekedést. Nem Bankfaluban, hanem a város több forgalmas útján.

Juhásznéként mutatkozik be a következő hozzászóló. Nem ért egyet azzal, hogy tüntessenek, de szeretné, ha az emberek érdekét figyelembe vennék.

- Szerintem a polgármester és a képviselők a város érdekében vállalták el ezt a feladatot, nem a saját érdekükben - mondja.

Frei Attila felszólalása szerint "sokan nem értik, hogy Magyarországon diktatúra van". A Kiskunfélegyházát vezető kormánypárti politikusok is ennek a részei. A félegyházi polgároknak tavaly októberben lehetőségük lett volna, hogy ne rájuk szavazzanak. Ha éltek volna vele, akkor most nem lenne ez a probléma.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Az ellenkező oldalról, de ugyanerre hivatkozik telefonbeszélgetésünk alkalmával a jegyző is. Már az októberi választás kampányában is téma volt a rendelő ügye, a bankfalusi körzetben mégis 78 százalékkal győzött a városházi többséghez tartozó jelölt.

Az egybegyűltek azonban láthatólag nem a rendszert vagy a polgármestert akarják itt leváltani, csupán arról szeretnék a nemrég újraválasztott vezetőket meggyőzni, hogy ezt a konkrét döntést változtassák meg, mert az érintett polgárok jelentős részének hátránya származik belőle.

A többség nem érti, miért annyira fontos ez a városvezetésnek. Miért nem értik, hogy az emberek nem akarnak bejárni a centrumba az orvoshoz. A központi egészségházban kicsit nagyobb az alapterület, de a felszereltség ugyanaz - hangzik el a fórumon. Sok a parkoló, de még több az autó - a betegek rendszerint éppen akkor nem találnak helyet az autójuknak, amikor keresnek. Már most is kilenc háziorvos betegei várakoznak ott - nincs levegő, gyakran le sem tudnak ülni. Nem tíz másik beteg várakozik, hanem száz, aki ott eltölt egy órát, könnyen összeszed valamilyen fertőzést, ami addig nem volt neki.

- De még ha jobbak lennének is a körülmények, ez olyan, mintha bezárnák a helyi boltot, hogy menjen mindenki a város túlsó végére a Tescóba, mert ott szélesebb a választék - érvel egy férfi a fórumon.

A bankfalusi rendelő átköltöztetésének kisebb-nagyobb mértékben vesztese a helyi lakosság. Abszolút vesztesnek tűnik dr. Papp Méri és a gyógyszertára. Egyértelműen nyertes viszont a központi egészségházban működő gyógyszertár, ahol a betegek kiválthatják a receptjeiket, amint kilépnek az orvostól.

Városi legenda

Kiskunfélegyházán az a mendemonda terjeng a valódi okról, hogy a polgármesternek tulajdonrésze van a központi rendelőben működő gyógyszertárat üzemeltető cégben, ennek azonban a cégnyilvántartásban nincs nyoma.

- Ha mindent elhisznek, amit terjesztenek rólam, akkor én a Kiskunfélegyházán működő állami fegyvergyárban is tulajdonos vagyok, több pizzériám van, és akármilyen beruházás történik a városban, az legalább fele részben mindig az enyém - mondja erre Csányi József. - Ez azért mókás, nem? Érdemes inkább arra hagyatkozni, ami a cégnyilvántartásban szerepel.

Dr. Papp Méri kész lenne bővíteni a tulajdonában lévő rendelőt. Vannak erre tervei, de pénzkidobás lenne belekezdeni a megvalósításukba most, amikor február 1-jétől költöznie kell a rendelőnek, és a bankfalusi patika forgalma várhatóan erősen megcsappan.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A helyi lakosság többsége azt akarja, hogy maradjon. De mit akar a doktornő?

A fórumon azt mondják, hatszázról 1800-ra nőtt a nála leadott betegkártyák száma, és a helybeliek úgy tudják, dr. Balla Rozália inkább maradna.

- A háziorvosi ellátás kötelező önkormányzati feladat, alkalmas helyiséget kell biztosítanunk, de a képviselő-testület nem kötelezheti az orvost, hogy hol rendeljen - magyarázza telefonon Faragó Zsolt jegyző. - Ott rendel, ahol akar.

Ez azt jelenti, hogy ha Balla doktornő február 1-jén nem akar beköltözni az egészségházba, maradhat Bankfaluban, a betegei közelében?

- Most már biztosan nem, mert aláírta az önkormányzattal a feladat-ellátási szerződést, amely szerint a rendelése helyszíne megváltozik. Érvényes feladat-ellátási szerződés nélkül nem kaphat működési engedélyt. De bármikor jelezheti, hogy más helyen kíván rendelni, és módosítani kívánja a feladat-ellátási szerződését.

Az ellenzéki képviselők szerint a szerződéskötés feltételeivel nyomást gyakorolhat az önkormányzat a háziorvosokra. Dr. Papp Méri gyógyszerész szerint, még ha a doktornő el is akarna menni, az is csak egy személy érdeke lenne, amelynek ellenében a döntéshozóknak a helyi lakosság érdekeit kellene képviselniük.

Felhívom a doktornőt. Fáradtnak tűnik a hangja, nem kíván nyilatkozni. Csak annyit mond:

- Én nem politizálni akarok, hanem gyógyítani.

Nem is a politikát kellene hangsúlyozni, érvel a fórumon az egyik fölszólaló. Szerinte egy kicsi emberséget kéne belevinni a közügyekbe.

- Le kell zárni az utakat! - mondja újra a Nagy László néven bemutatkozott úr. - Más nem segít, hiába dumálunk akármennyit. Azt mondják meg, képviselő urak, ha kiállunk tüntetni, önök ott állnak-e velünk?

- Nem kell itt harcolni, háborúzni, hanem oldjuk már ezt meg normálisan! - folytatja Juhászné. - Emberek vagyunk, a 21. században, legyen már a másik oldal is partner abban, hogy üljenek le velünk, és beszéljük meg ezt a dolgot érvekkel! Úgy tekintsenek ránk, mint emberekre, ne úgy, mintha birkák volnánk!

De mégis, hogy lehet ezt elérni, ha a 700 aláírást sem veszik figyelembe, amit a bankfalusi rendelő helyben maradása érdekében összegyűjtöttek?

- Ön látta azt a 700 aláírást? Mert nekem nem mutatták meg, és szerintem nagyrészt fikció az egész - mondja erről a polgármester. Szeniczey-Kis Kálmán ellenzéki képviselő megerősíti, hogy valóban nem mutathatják meg az összegyűlt aláírásokat sem a polgármesternek, sem a sajtónak, mert olyan bonyolult és korlátozó ennek a jogi szabályozása.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Az aláírásgyűjtés szabályai

A Fidesz a többször módosított 2011. évi 112. (az információs önrendelkezési jogról szóló) törvényben, illetve a 2013. évi 238-asban (a népszavazási kezdeményezésekről) annyira megszigorította az aláírásgyűjtést akár csak egy egyszerű petíció támogatása érdekében is, hogy nem hogy lemásolni, de még betekinteni sem adhatják ki, sem az újságírónak, sem az önkormányzatnak.

Szeniczey-Kis Kálmán képviselő részt vesz az aláírások gyűjtésében, több mint 700 ember vállalná, hogy nyilvánosan támogatja a petícióban megfogalmazott kérést - de nem tehetik. Esetükben az aláírásgyűjtő az LMP Ökotárs Alapítványa. Ő képviselőként annyit tehet, hogy kiad egy nyilatkozatot az éppen összegyűlt aláírások számáról, amit azonban bárki megkérdőjelezhet.

A Társaság a Szabadságjogokért aláírásgyűjtési egyszeregyet adott ki, amely itt olvasható.

A fórumon az aktívabb polgárok végül abban maradnak, hogy bejelentkeznek Csányi József fogadóórájára. Január 29-én, szerdán, a rendelő átköltöztetése előtt még volna erre alkalom.

Az elég érdekes lesz, ha olyan fogadóórára jönnek, amelyik nincs. Január hónapban ugyanis a költségvetés előkészítésén dolgozunk, emiatt egyáltalán nem tartok fogadóórát. Ha kérnek tőlem időpontot, természetesen állok rendelkezésre, de akkor sem fogok tudni mást mondani

- közli a polgármester.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!