A magyar kormány vétóval zsarolja Brüsszelt, hogy hozzáférjen a visszatartott uniós milliárdokhoz.


Túszul ejtette az Európai Uniót Orbán Viktor - írja a Politico. A cikk arról ír, hogy

Egy uniós diplomata szerint Orbán zsarol, mert azt akarja elérni, hogy Magyarország megkapja a visszatartott EU-s pénzeket. Úgy véli, hogy Brüsszel az arcvesztést kockáztatja, ha nem születik megállapodás. Az EU-s tisztviselők nem akarják az amúgy is nehéz helyzetben lévő gazdaságot tovább feszíteni vagy az ellentéteket tovább mélyíteni.

Mivel a magyar kormány rászorul az uniós forrásokra, így tárgyalóasztalhoz kényszerült. Az Európai Bizottság elvárja, hogy Orbán erősítse meg az igazságszolgáltatás függetlenségét és lépjen fel a korrupció ellen.

A szakértők szerint az eddig ígért magyar reformok még nem elégségesek. És bár Ursula von der Leyen bizottsági elnök azt mondta, hogy fellép a jogállami normákat megsértőkkel szemben, de nem ezt igazolja, ha az Európai Parlament ellenállása közepette milliárdokat fizetnek ki Magyarországnak. Moritz Körner liberális német EP-képviselő azt közölte, hogy ha a bizottság pénzt ad a magyar kormánynak, akkor Ursula von der Leyen személyes felelőssége lesz, hogy Magyarország a korrupció mocsarába süllyed.

A Politico úgy véli, lehetséges hogy a bizottság visszatartja a források egy részét, majd az uniós tagállamoknak adja át, hogy december 19-ig minősített többséggel döntsenek az ügyben.

Forrás: RTL.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!