Elhunyt az a 80 éves férfi egy Heves megyei idősotthonban, aki majdnem egy hónapon keresztül a szükséges vérhígító-mennyisége hatszorosát kapta az intézmény orvosa és ápolója mulasztása miatt - szúrta ki a 444 a Hatvani Járási Ügyészség közleményét.

Az ügyben a két érintettet előállították: egyikük az intézmény részlegvezető nővére, az ő feladata volt többek közt az is, hogy a bentlakók gyógyszerezését vezesse és ellenőrizze; a másik az idősotthon háziorvosa.

Az 1940-es születésű férfi a 2017-es szívműtéte óta szedett előbb napi 10 mg, majd napi 1,5 mg vérhígítót. Mikor áprilisban bekerült az idősotthonba, a kórház megküldte az intézménynek a zárójelentést, amelyben pontosan le volt írva a megfelelő gyógyszerezés is.

A részlegvezető ápoló azonban tévedésből a 10 mg-os értékre állította be a férfi gyógyszereit, amelyet másnap a háziorvos nem vett észre,

mivel elsősorban a beteg mentális állapotára koncentrált - a férfi ugyanis agresszív és szuicid hajlamokat mutatott. Ezt követően

hirdetés

majdnem egy hónapig kapta a hatszoros adag vérhígítót a férfi, amelynek következtében május 3-án kórházba került, egy nap múlva pedig elhunyt.

Az ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja az ápolót és az orvost. Az előbbivel szemben pénzbüntetést, az utóbbival felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre tett indítványt a vádhatóság, ezen kívül határozatlan időre mindkettőjüket eltiltanák a hivatásuktól.



hirdetés