Sokat lehet bukni, ha elvétik. Az jár jól, aki tisztában van, mennyit fogyaszt.


2022 júliusában a rezsicsökkentés szabályai megváltoztak: a földgáz esetében az éves kedvezményes fogyasztási határ 1729 köbméter lett, ami havi szinten 144 köbmétert jelent, és ezért 102 forintot kell fizetni köbméterenként. Azok, akik ezt a határt túllépik, már a magasabb, lakossági piaci árat fizetik, ami 747 forint köbméterenként.

Ez a kedvezmény 2023. augusztus 1-től 2024. július 31-ig érvényes.

A kérdés, hogy július 31-én kell-e mérőállást diktálni, egy 110 ezres Facebook-csoportban is felmerült, ahol a gázszámlák értelmezésében segítenek egymásnak a tagok, írja az Infostart.hu. A csoport alapítója, Ribárszki Anna, a zárt csoportban arról írt, hogy azoknak, akik rendszeresen mérnek, mindegy, hogy diktálnak-e. Azonban ha az időjárás hűvösre fordul nyáron, akkor érdemes lehet július 31-én is mérni.

Más a helyzet az átalánydíjasokkal. Ribárszki szerint fontos megnézni az előző elszámolás adatait,

Ha a két érték közötti különbség belefér a kedvezményes mennyiségbe és közelíti azt, akkor érdemes mérni. Így ki lehet használni a kedvezményes mennyiséget. Ha azonban a különbség nagy, akkor lehet, hogy nem éri meg mérni, mert túlfogyasztás esetén a visszabecsléssel jobban járhatunk.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!