Don Leonardo Guerri, a firenzei Santa Maria a Coverciano templom papja megszállottan rajong a harangszóért. A temploma környékén lakók viszont nem annyira, ez pedig egy négy éven át tartó, elkeseredett viszályhoz vezetett a lelkész, és mintegy ötszáz család között.


A helyiek számos panaszt és petíciót nyújtottak be az önkormányzatnál és az egyháznál azt kifogásolva, hogy Don Leonardo reggel nyolc, és este kilenc között minden áldott órában hosszasan harangozik, ellehetetlenítve a templom közelében élők számára a munkát és a pihenést - írja a The Local olasz kiadása.

A harangok egyetlen nap leforgása alatt legalább kétszázszor kondultak meg, kivéve az egyházi ünnepeket, Don Leondardo olyankor ugyanis belehúzott és félóránként kongatta meg őket.

Végül a zajszennyezéssel is foglalkozó környezetvédelmi hivatal (ARPAT) tett pontot az ügy végére: kétezer euróra (közel 712 ezer forintra) büntette a lelkészt, és utasította, hogy vegyen vissza a harangozásból.

Don Leonardo ezentúl csak misére hívhat harangszóval, illetve a napi utolsó istentisztelet kezdetét hirdetheti így, esténként hat órakor. A helyiek fellélegeztek, Don Leonardo pedig nem kommentálta a döntést.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!