A hófehér óriáspanda öt-hat éves lehet. Egy szakértő szerint a felvételen látható az anyja is.


Újabb felvétel készült a világ nagy valószínűséggel egyetlen albínó óriáspandájáról, írja a LADbible. A teljesen fehér óriáspandát a kínai Wolong Nemzeti Természetvédelmi Területen szúrták ki a térfigyelő kamerák, amint éppen fajtársaival próbál barátkozni. A fekete foltok nélkül világra jött állatról először 2019-ben számoltak be, most nagyjából öt-hat éves lehet a szakértők szerint.

A hófehér panda szemei vörösek, ami ugyancsak a melanin pigmentek rendkívül alacsony számára utal. Ezen a példányon kívül másik albínó fehér óriáspandát nem tartanak számon.

A kis pandák születéskor nagyjából akkorák, mint egy kocka vaj, ami az anyjuk testméretének töredéke. Egy kifejlett nőstény súlya megközelíti a 90 kilogrammot, míg a hímek ennél valamivel nagyobbak, akár 135 kilogrammosra is megnőhetnek.

Wei Rongping pandaszakértő szerint az albínó panda mostanra majdnem akkora lehet, mint egy teljesen kifejlett példány. A videóban később látható bocsot nagyjából egy-két évesre saccolja. A szakértő elmondta, hogy a felvételen látható nőstény lehetett a bocs és az albínó anyja is. Erre utal az is, hogy egyáltalán nem reagált agresszíven a közeledő állat megjelenésére a párzási időszak ellenére.

A fehér óriáspandáról készült videót itt lehet megnézni:

A WWF szerint a vadonban mintegy 1864 pandát tartanak nyilván. A természetvédelmi szervezet 2017-ben közölte, hogy a vadon élő populáció száma az utóbbi időben újra emelkedni kezdett, és 17 százalékkal megugrott.

Az óriáspandákat nagy becsben tartják Kínában. Az állatok túlnyomórészt az ország délnyugati részén élnek, ahol szinte kizárólag bambuszból álló étrenddel táplálkoznak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!