Amerikaiak milliói maradtak munkanélküli segély nélkül, miután Donald Trump elnök nem írta alá a Covid-gazdaságmentő törvényjavaslatot - írja a BBC.

Joe Biden hamarosan hivatalba lépő elnök korábban figyelmeztetett: "ha Trump továbbra is késlelteti a törvény aláírását, annak pusztító következményei lehetnek a társadalomra". A határidő azonban szombaton lejárt.

Trump elnök már korábban is jelezte, hogy nem írja alá a törvényjavaslatot, mert kevésnek találja, hogy az évi 75 ezer dollárnál kevesebbet kereső amerikaiak csak 600 dolláros egyszeri támogatást kapnak, ő 2000 dollárt szeretne adni. Trump erről egy tweetet is közzétett, amelyben azt is írja, hogy mindenki emlékezzen, az egész Kína hibája.

A 900 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomagot hónapokig tartó tárgyalások után hagyta jóvá a kongresszus.

hirdetés

Most Trump miatt az egész folyamat elakadt, ez érinti a munkanélküli segélyeket, illetve a kilakoltatások felfüggesztésének átmeneti rendelkezését is. A Demokrata Párt képviselői egyébként egyetértenek a 2000 dolláros egyszeri juttatással, de a republikánusok hallani sem akartak róla.

Joe Biden közleményében azt írja: "Trump lemondott az elnökségről azzal, hogy nem írta alá a mindkét párt által elfogadott gazdaságmentő csomagot. Ezzel több millió amerikait hagyott magára, pénz nélkül karácsonykor."


hirdetés