Október 8-án jelenik meg a Border Wars: Inside Trump's Assault on Immigration (magyarul kb.: Határháborúk: Trump ostroma a bevándorlás ellen) című könyv. A kötet azt részletezi, hogyan is viszonyul pontosan Donald Trump a bevándorlás kérdéséhez. Julie Hirschfeld Davis és Michael D. Shear művéből kiderül, hogy az amerikai elnök minden képzeletet felülmúlóan kegyetlen lenne a déli határon át illegálisan az országba érkező bevándorlókkal szemben.

A The New York Times értesülése szerint a könyvben olvasható egy részlet egy márciusi megbeszélésről, amit a Fehér Ház Ovális Irodájában tartottak. Donald Trump ezen a szűk körben tartott ülésen közölte, hogy szerinte egyszerűen lábon kellene lőni az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő embereket, hogy ezzel is lassítsák őket.

A hivatalban lévő elnök szerint az is megoldást jelenthetne a migrációs problémákra, ha egy széles árkot ásnának a határra, amit teletöltenének aligátorokkal és kígyókkal.

A könyv szerint Trump megdöbbentő kijelentéseit több, az amerikai politikában meghatározó személy is végighallgatta, így ott volt az ülésen Mike Pompeo külügyminiszter, Kirstjen Nielsen nemzetbiztonságért felelős miniszter, Stephen Miller tanácsadó és Jared Kushner, Donald Trump veje is.

A lap cikkében olvasható az is, hogy az elnök szabályosan tombolt ezen a megbeszélésen. A megdöbbentő javaslatokig végül azért jutott el, mert bár azt ígérte 2016-os választási kampányában, hogy villámgyorsan falat emel Mexikó és az Egyesült Államok határára, amit a déli országgal fizettet ki, ez nem épül elég gyorsan. Trump terve az volt, hogy ezzel a hatalmas építménnyel akadályozza meg az illegális migrációt.

A néhány nap múlva megjelenő kötetben további részleteket is napvilágot látnak Donald Trump bevándorláshoz viszonyulásáról. A könyv alapanyagát tucatnyi, a Fehér Házba bejáratos bennfenntessel készített interjú adja.