Elnöki kegyelemben részesítette Donald Trump többek közt azt a négy katonát, akik 2007-ben 14 civilt öltek meg Bagdadban egy katonai akció során - írja a Guardian.

A Blackwater nevű amerikai privát katonai cég négy emberét még 2014-ben ítélték el azért, mert hét évvel korábban a bagdadi Niszur téren elkövetett akcióban megöltek 14 iraki civilt - köztük egy kilenc éves kisfiút -, további 17-et pedig megsebesítettek.

Az akkori vádirat alapján semmi nem indokolta a mészárlást. Az akcióban résztvevő Paul Slough, Evan Liberty és Dustin Heard fejenként harminc évet plusz egy napot kapott, míg Nicholas Slatten - aki a vizsgálatok alapján először nyitott tüzet - életfogytiglant.

A négy katona ellen már korábban is indult eljárás, ám egy szövetségi bíró akkor ejtette az ügyet. A jövőre elnöki hivatalba lépő Joe Biden akkor még Obama alelnökeként tett ígéretet arra, hogy újra vádat emelnek majd ellenük, ennek következményeként ítélték el őket később.

A négy katonának a leköszönő Donald Trump adott kegyelmet, ügyvédjük közleményben üdvözölte a döntést:

hirdetés

"Paul Sloughnak és kollégáinak egyetlen percet sem szabadott volna börtönben tölteniük."

Az amerikai elnök rajtuk kívül még egy sor elítéltnek kegyelmezett meg, összesen tizenöten részesültek amnesztiában: többek közt egykori kampánytanácsadója, George Papadopoulos, akit a bíróság félrevezetéséért ítéltek el, vagy Chris Collins korábbi New York-i republikánus képviselő, akit bennfentes információ kiadásáért, okirat-hamisításért és hamis tanúzásért csuktak le.



hirdetés