Donald Trump újabb 29 embernek adott kegyelmet amerikai idő szerint szerdán este, köztük korábbi kampányfőnökének, Paul Manafortnak, és veje, Jared Kushner édesapjának - írja a CNN.

Manafort 2016 nyarán volt Trump kampánymenedzsere, ám miután kiderült, hogy korábban egy oroszbarát ukrán politikusoknak és orosz oligarcháknak dolgozott, az elnök nyomására lemondott. Hét és fél év börtönre ítélték pénzügyi csalásokért, adócsalásokért, összeesküvésért, hamis tanúzásért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért, de végül csak két évig ült börtönben, mielőtt idén májusban a koronavírus-járvány miatt házi őrizetbe helyezték.

A 70 éves politikus a Twitteren meg is köszönte a kegyelmet a leköszönő elnöknek, akit hosszasan dicsért az elmúlt négy évben tett cselekedeteiért. "Te tényleg újra naggyá tetted Amerikát. Isten áldjon téged, és a családodat!" - üzente Manafort.

Roger Stone - aki hosszú ideig volt Trump pénzügyi tanácsadója - szerepét az oroszországi befolyásban szintén az a Mueller-vizsgálat buktatta le, amelynek köszönhetően Manafort bűneire is fény derült. A tanácsadó azonban mindent elkövetett, hogy akadályozza a nyomozást, még a kongresszus előtt is hazudott.

hirdetés

Végül tavaly többek közt hamis tanúzás, a hatóságok félrevezetése és tanúk megfélemlítése miatt 40 hónap börtönre ítélték. Trump már júniusban bejelentette, hogy kegyelmet ad korábbi tanácsadójának, ezt most is megerősítette.

Charles Kushner is szerdán kapott kegyelmet a leköszönő elnöktől. Ő Trump vejének, Jared Kushnernek az édesapja, akit még a 2000-es évek elején ítéltek el adócsalás, hamis tanúzás és illegális kampányfinanszírozás miatt.

Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó üzletember legismertebb "bűne" az volt, amikor 2003-ban felbérelt egy prostituáltat, hogy az elcsábítsa Kushner sógorát egy motelszobában, ahová Kushner rejtett kamerát helyezett el. A titokban készített felvételt ezután elküldte a saját húgának, de az terve nem jött be, mert amikor Kushner sógora azzal fenyegette meg a prostituáltat, hogy letartóztatják, rögtön bemártotta Kushnert. Az ingatlanfejlesztő azért akart bosszút állni a sógorán, mert ellene tanúskodott a perek során.

Donald Trump így két napon belül már 44 elítéltnek adott kegyelmet vagy enyhítette a büntetésüket, de várhatóan még bővülni fog a kegyelmet kapók sora.



hirdetés