A koppenhágai rendőrség nyomozást indított. A szobor talapzatáról időközben már el is távolították a csíkokat.


Csütörtökre virradó éjszaka megrongálták Dánia egyik legfontosabb turisztikai látványosságát, írja a The Guardian. A koppenhágai rendőrség nyomozást indított, hogy kiderítse: ki festett orosz zászlót a kis hableány szobrának talapzatára.

A dán rendőrök alaposan átfésülték a környéket, hogy nyomokra bukkanjanak. Véleményük szerint a vandálok ezzel akarták kifejezni támogatásukat Moszkva mellett az Ukrajnában egy éve zajló zajló háborúban. A szoborról időközben már el is távolították a piros, fehér, kék sávokat.

A kis hableány szobrát Andersen 1837-es meséjének főszereplője ihlette. A dán főváros jelképének számító 125 centiméter magas, 175 kilogramm súlyú alkotást 1913-ban állították fel egy sziklán a Langelinie kikötőnél, a parttól néhány méterre.

A szobrot nem először rongálták meg: 1964-ben ellopták a fejét, húsz évvel később pedig a karját vágták le. 1998-ban ismét a fejétől szabadították meg a mesehőst, de ezt később a vandálok visszaadták. Öt év múlva felrobbantották a szobrot. Legutóbb 2020-ban festette rá valaki azt, hogy „rasszista hal”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!