Az amerikai Megan Ebenroth Georgia államban, egy természetes tóban való fürdés közben fertőződhetett meg. Az orvosok sajnos túl későn vették észre a bajt.


Egy, az emberi agyat károsító amőba okozta egy 17 éves amerikai lány halálát Georgia államban. Megan Ebenroth valószínűleg egy tóban való fürdés közben fertőződhetett meg.

Megan a Dearing városa közelében lévő tóban fürdött július 11-én a barátaival, majd négy nap múlva erős fejfájással ébredt, amiért kórházba is került. Az orvosok melléküreg-gyulladást diagnosztizáltak nála, antibiotikumot írtak fel neki, és hazaküldték.

Anyja, Chrissy Ebenroth visszavitte lányát a kórházba, ahol mesterséges kómába helyezték, és felnyitották a koponyáját, hogy csökkentsék agya duzzadtságát. Csak július 21-én derült ki, hogy Megan állapotáért a Naegleria fowleri nevű amőba lehet a felelős. Ezt a köznyelvben agyevő amőbaként emlegetik, és jellemzően meleg édesvizekben fordul elő, de csak nagyon ritka esetekben, rendszerint az orron keresztül képes eljutni az agyig.

Amikor már súlyos állapot alakul ki, a betegek 97 százaléka meghal. Megan július 22-én, 11 nappal a fertőzés után, és egy nappal a pontos diagnózis felállítását követően vesztette életét. Georgia államban 1962 óta ez volt a hatodik haláleset, amelyért a Naegleria fowleri felelős. Egyébként a fertőzés korai felismerése jelentősen növelheti a beteg túlélési esélyeit, de kevés laboratórium rendelkezik a diagnosztikához szükséges megfelelő teszteszközökkel.

Forrás: 24.hu, New York Post


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!