A rendkívüli hőség miatt nem csillapodnak az erdőtüzek Ausztráliában - írja az MTI. A lángok főként Új-Dél-Wales államban pusztítanak, de nagyos súlyos tűzvész alakult ki a Queenslandhez tartozó Fraser-szigeten is.

Új-Dél-Walesben elképesztő kánikula uralkodik, több városban is melegrekordok dőltek meg. Vasárnap mintegy 60 erdőtüzet jelentettek szerte az államból, akkor úgy tűnt, többségüket sikerült megfékezni. A hétfői adatok alapján azonban továbbra is súlyos a helyzet, a hőség mellett az erős szél is kedvez a lángoknak. A széllökések elérik a 100 kilométer per órás sebességet.

Egyelőre nem tudni pontosan, hány tűz ég az államban, de számuk akár a százat is elérheti.

A 122 kilométer hosszú, 176 ezer hektáros Fraser-sziget területének 40 százalékát felperzselte az ottani tűz, de lakott területet egyelőre nem veszélyeztet. A szigetet a kontinenstől egy 1 kilométer széles szoros választja el.

Handout / QUEENSLAND FIRE AND EMERGENCY SERVICES / AFP

Ezek az első erdőtüzek Ausztráliában tavaly nyár óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le az országban. A tűzvészekben 33 vesztették életüket, tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat. Az erdő- és bozóttüzek következtében csaknem 3 millió állat pusztult el vagy menekült el, a katasztrófa 7 milliárd dollárnyi kárt okozott a gazdaságnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!