A háztartási energia ára emelkedett a leginkább az elmúlt egy évben a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint. Az infláció még mindig 21 százalék felett jár.


Idén májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, így az áprilisi 24 százalékhoz képest 2,5 százalékponttal csökkent az infláció. A fogyasztói árak májusban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek áprilishoz képest, ami leginkább az energiaárak mérséklődésének köszönhető – derült ki a KSH csütörtök reggeli gyorsjelentéséből.

Leginkább az édesipari lisztáru (59,6%), a kenyér (52,7%) és a tejtermékek (51,3%) drágultak. A legkisebb mértékben a liszt (7,2%) és az étolaj (3,5%) ára nőtt. A háztartási energia 37,2 százalékkal drágult, a vezetékes gáz 49,1, a palackos gáz 47,2, az elektromos energia 27,2 százalékkal került többe. Az üzemanyagok 17,7 százalékkal drágultak, a szeszes italok ára pedig átlagosan 25,8 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkeken belül az új autókért 17, míg például a szobabútorokért 12,1 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások is drágultak: a parkolás 28, a sport- és múzeumi belépők 27,1, a belföldi üdülés 26,8, a járműjavítás 23,1 százalékkal került többe.

Drágult a kolbász (0,9%) és több idényáras élelmiszer, így a burgonya, a zöldség és a gyümölcs (0,4%), de olcsóbb lett például a sajt (2,3%), a rizs (1,7%), a péksütemény (1,3%), a tej (0,9%) és a baromfihús (0,6%).

A háztartási energia ára 3 százalékkal csökkent, míg az üzemanyagokért 6,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A szolgáltatások 0,9 százalékkal drágultak, a lakbérért 1,2 százalékkal kértek többet.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a KSH csütörtökön közzétett jelentésére reagálva közleményében azt írta,

Szerinte ez azt jelzi, hogy a fogyasztói árak mérséklődése egyre dinamikusabb, a kormányzati intézkedések pedig működnek.

Forrás: MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!