A brit szurkoló vélhetően nem volt tisztában jelmezének történelmi hátterével.


Katarban az egyik stadion előtti készült az a felvétel, amin a biztonságiak megakadályozzák, hogy az egyik keresztes lovag jelmezbe öltözött angliai szurkoló bejusson a mérkőzésre. A férfinek távoznia kellett a helyszínről.

Felmerül a kérdés, mégis miért kifogásolhatták a szurkoló jelmezét a világbajnokságon. Ehhez viszont fel kell idézni a történelmet.

A keresztes hadjáratok a római katolikus egyház által szentesített hadjáratok voltak a 11. századtól kezdődően. Fő céljuk kezdetben a Szentföld megszerzése volt.

A harcok során több ezer ember meghalt és a helyi lakosságot lemészárolták, falvakat fosztottak ki vagy romboltak le. Ez nagyban megmagyarázza, miért volt érzéketlen keresztes jelmezben megjelenni Katarba.

Nem hasonlítható ahhoz az esethez, mint amikor megtagadják valakinek a stadionba való belépéstét, mert szivárványos inget viselt. A szivárványos zászló viselése ugyanis a katari rezsimtől szenvedő LMBTQ+ közösség támogatásának demonstrációja.

A katari világbajnokság szervezői az esettel kapcsolatban azt mondták a LADbible-nek, hogy a szurkolók nem vihettek be fegyvereket és testvédő eszközöket a stadionokba, míg a FIFA magatartási kódexe szerint a rendezvényszervezők „abszolút mérlegelési jogkörébe tartozik”, hogy a szurkolókat beengedik-e vagy sem.

A magatartási kódex azt is kimondta, hogy bármiféle „politikai, sértő és/vagy diszkriminatív jellegű” megnyilvánulás indokolttá teheti a belépés megtagadását.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!