A szakértő szerint az állam jogát nem lehetne töröltetni, de az ügyben illetékes minisztériumok nem válaszolnak a feltett kérdésekre.


Orbán Ráhel még áprilisban adásvételi szerződést kötött összesen 94 hektárnyi földterületre a tokaji borvidéken. A szerződésben ingatlancsoportokra osztották a 142, különböző helyrajzi számú ingatlant.

A világörökséghez tartozó területeken az államnak egy 2017-es törvény szerint az államnak elővásárlási joga volt. „A világörökségi helyszíneknek a megőrzése közérdek, és emiatt azt is fontosnak tartja a kormány, hogy a magyarországi világörökségi helyszíneken lévő ingatlanok tulajdonosi szerkezete a legkisebb kockázatot okozza a világörökségi helyszín megóvására vonatkozó közfeladat tekintetében, és erősítse ott, ahol erre törvényi lehetőség van, az államot mint tulajdonosként eljáró főhatóságot” – indokolta a törvénytervezetet 2017-ben nyújtotta be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség akkori miniszterelnök-helyettese, majd a javaslatot decemberben meg is szavazták.

A törvényre akkor sok helyi panaszkodott Tokajon.

– írja a 24.hu.

A lap utánajárt annak, hogyan lehet töröltetni egy ingatlanról az elővásárlási jogot, de nem találtak erre vonatkozó passzust. Az általuk megkérdezett jogász szerint azért nem, mert

A történtek után természetes, hogy nem is jelentkezett senki elővásárlási igénnyel az Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István aláírt tokaj-hegyaljai területre. A 24.hu az ügyben megkereste a Csák János vezette illetékes Kulturális és Innovációs Minisztériumot, hogy megtudják: milyen feltételek mellett törölhető a világörökségi területen elhelyezkedő ingatlanon az állami elővásárlási jog, és 2018 óta eddig hány alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság javaslatára a lap az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz is elküldte a kérdéseit, de azokra eddig sehonnan nem érkezett válasz.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!