A spanyol divatcég még nyáron találta ki az új kampányt, és egy héttel a Hamász támadása előtt volt a fotózás, ezért a hasonlóság szerintük csak véletlen egybeesés.


Törölte kampányát a Zara, miután a spanyol divatcég új reklámfotói sokakat a gázai háborúban készült felvételekre emlékeztettek, írja a BBC. A Zara szerint a kampányhoz készült fotókat már jóval korábban, az izraeli-gázai konfliktus kiéleződése előtt elkészítették.

Száznál is több panasz érkezett a szóban forgó képek miatt az Egyesült Királyság reklámfelügyeletéhez, amik ráadásul a közösségi médiában is terjedni kezdtek. A posztolók szerint a fehér próbababával készült fényképek kísértetiesen hasonlítanak a Gázában készült októberi felvételek némelyikéhez, emiatt a ruhamárka bojkottjára szólítottak fel:

A Zara szerint az ötlet még júniusban született meg, a fotózást szeptemberben tartották, vagyis egy hónappal azelőtt, hogy a Hamász megtámadta Izraelt. Az időzítés miatt kis is zárható, hogy szándékos egyezés lenne a Gáza elleni válaszcsapások után született felvételekkel.

Ennek ellenére palesztinpárti tüntetők is megjelentek a divatmárka boltjainál:

A spanyol cég végül eltávolította a képeket minden felületéről, és sajnálatát fejezte ki a félreértés miatt.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!