A kormány az utóbbi években jelentősen enyhített a harmadik országbeliek munkavállalási feltételein. A szavazóiknak azonban csak 42 százaléka támogatja ezt az irányt.


Saját szavazótáborát is megosztja a kormány azon elképzelése, miszerint a hazai munkaerőhiányt vendégmunkások behozatalával kellene megoldani - derül ki a Népszava által megrendelt kutatásból.

A Publicus Research felmérése szerint

A május 29-június 2. között végzett kutatás szerint minél kisebb településen él valaki, annál inkább elutasító a vendégmunkásokkal szemben. A Publicus kutatásából az is kiderül, hogy minden tizedik aktív munkavállaló munkahelyén dolgoznak már vendégmunkások, többségük – 61 százalékuk – Ukrajnából érkezett.

A Népszava cikkében emlékeztetett, hogy a kormány az utóbbi években jelentősen enyhített a harmadik országbeliek munkavállalási feltételein, a minősített munkaerő-kölcsönzők egyszerűbb engedélyeztetési eljárással hozhatják be a távol-keleti munkásokat. A kedden megszavazott, november 1-től életbe lépő új szabályozás szerint a vendégmunkások legfeljebb két évre, kizárólag munkavállalás céljából kaphatnak – összevont kérelmezési eljárás keretében - vendégmunkás-tartózkodási engedélyt, amelyet legfeljebb egy évvel lehet meghosszabbítani. Letelepedési engedélyt azonban nem kaphatnak, és a családtagjaik részére sem lehet családi kapcsolatra hivatkozással tartózkodási engedélyt kiadni.

A lap szerint nem lenne váratlan, ha hasonló kivételt kapnának más nagyberuházások is, például az akkumulátorgyárak.

(Forrás: Népszava)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!