Tom Cruise a fellegekben, Robert Pattinson bőregérgúnyában, kattant multiverzumok, énkereső norvégok, első nagy szerelem a hetvenes években, rókázó gazdagok, felhőufók, na meg a rock ’n’ roll királya – 2022 legjobbjai felsorakoznak.


Hamarosan véget ér 2022, ezért összeállítottunk egy listát azokból a filmekből, amiket mi a legjobban szerettünk idén.

10. A titokzatos nő

Egy Park Chan-wook-film mindig esemény, a dél-koreai mester (Oldboy, A szobalány) ezúttal egy megoldandó filmes rejtvényt kínál nekünk: a bevándorlói feszültségek, a gyilkossági ügyek, egy szerencsétlenségben fogant románc és a modern, okostelefonokkal telített élet elszigeteltsége mind ott lapulnak a képsorok között. A felszínen nyomozás egy femme fatale ellen, belül azonban egy ízig-vérig romantikus sztori dél-koreai módra. Kivételes utazás.

9. Nem

Jordan Peele eddigi mérlege nálunk 3-ból 3. Igaz, az Oscar-díjas Tűnj el!-ben (2017) és a Mi-ben (2019) talán fajsúlyosabb témákat feszegetett, mondandóját azonban a Nemben is horrorba csomagolta, csak most a science fiction irányába is tett egy kis kitérőt. A Nem egyedi hangulatú, csavaros és kreatív film, amiről sokat lehet beszélgetni, és ami tele van emlékezetes jelenetekkel: a forgatáson gyilkolászó csimpánzt például biztosan nem feledjük sosem, és a mozdulatlannak tűnő felhőkkel sem leszünk kibékülve ezután.

8. A szomorúság háromszöge

Ruben Östlund (Lavina, A négyzet) talán legpopulárisabb filmje, kiábrándultsága az emberiségből azonban ugyanúgy helyet kapott benne. Ezúttal a felső tízezer kíméletlen kritikájába csomagolt bele egyszerre kiábrándító, ugyanakkor nagyon vicces jeleneteket egy luxushajón szó szerint hánykolódó utasokkal, hajótöréssel, túlélődrámával. Tanulság? Az emberek (az elnyomók és az elnyomottak egyaránt) alapvetően hajlandók egymást kihasználni, ha a megfelelő körülmények adottak. Szomorú, de roppant szórakoztató.

7. Elvis

Baz Luhrmann visszatért! Ideje volt már, hiszen a ritkán filmező ausztrál utóbbi két filmje (Ausztrália, A nagy Gatsby) nem hozta egykori remekei (pl. Moulin Rouge) minőségét. Az Elvis viszont egy vegytiszta Luhrmann-vízió lett, vagyis egyáltalán nem egy tipikus életrajzi film. Austin Butler és a tokás Tom Hanks kiváló alakításaival megspékelve most tényleg előbukkant a képsorok közül a Luhrmann-mágia, az extravagáns kamerakezelések, vágások, montázsok és áttűnések az év egyik legjobb filmélményévé varázsolták Elvis Presley tragikus életútját.

6. Tőrbe ejtve: Az üveghagyma

Benoit Blanc is visszatért! Rian Johnsonnak piszok nehéz dolga volt, hiszen a 2019-es Tőrbe ejtve szinte egy tökéletes „ki-tette”-film. A minden bizonnyal Agatha Christie-n nevelkedett és az ő fortélyát megöröklő író-rendező azonban az új nyomozással sem vallott kudarcot, ezúttal is egy a nézőt többszörösen átverő, izgalmas és csavaros sztori a jussunk egy remek sztárgárdával és a talán most még meggyőzőbb Daniel Craiggel, aki végérvényesen bevonul a filmtörténet nagy detektívjei közé. Nézzük meg többször!

5. Licorice Pizza

Az utóbbi időben nagyot mennek az „így jöttem”-filmek. Quentin Tarantino (Volt egyszer egy… Hollywood), Greta Gerwig (Ladybird), Reisz Gábor (Rossz versek), Alfonso Cuarón (Roma), Kenneth Branagh (Belfast), január 19-én pedig érkezik Steven Spielbergtől A Fabelman család. Paul Thomas Anderson sem akart kimaradni a trendből, ezért összedobta a Licorice Pizzát, ami egy szinte hibátlan korrajz a hetvenes évekről. Egy villámgyorsan tovatűnő, 130 percnyi csoda, s bizony mi is szívesen ott maradtunk volna még sokáig Gary és Alana világában.

4. A világ legrosszabb embere

Ezzel a filmmel Joachim Trier végérvényesen bekerült a nagy kortárs dán filmrendezők (pl. Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Anders Thomas Jensen) közé. A világ legrosszabb embere alapvetően egy őszinte és nyers karakterrajz Julie-ról (Renate Reinsve), a magát nem igazán találó 30 körüli nőről, de persze sokkal több téma (gyerekvállalás, létbizonytalanságtól való félelem, szex, szerelem, nosztalgia, gyász stb.) akad itt, mindezt pedig izgalmas képi világgal turbózza fel Trier. Egy nő álmai, gondolatai, legbelsőbb vágyai. Nem mindig tündérmese, de hihetetlenül emberi.

3. Minden, mindenhol, mindenkor

Na ilyet még biztosan nem láttunk! Annyi ötlet, sziporka és őrültség van itt, ami 10-20 másik filmhez is elegendő lenne. Ráadásul egyszerre akciófilm, sci-fi, dráma, szatíra, vígjáték, fantasy és vuhszia. A sokszor groteszk, de kétségtelenül csilli-villi külcsín mögött azonban egy mély gondolatiság is megbújik a szeretetről, a megértésről, a sorsszerűségről, az emberi természetről és az univerzumban betöltött helyünkről. Nem való mindenkinek, de aki szereti, ha egy film olyan helyekre viszi, ahol még nem járt, ha olyasmit lát, amit korábban nem, Dan Kwan és Daniel Scheinert filmje a legjobb választás!

2. Batman

2022-ben mit lehet még kezdeni ezzel a denevérjelmezes fickóval, aki az éj leple alatt tanítja móresre a rosszfiúkat? Tim Burton és Christopher Nolan után mit lehet még hozzátenni ehhez? Nos, Matt Reeves (Cloverfield, A majmok bolygója – Forradalom és Háború) megmutatta, mit lehet. Egy minden eddiginél reálisabb, nyersebb és sötétebb víziót, amiben senki sem olyan, ahogy eddig láthattuk. Ebben a Gothamben minden kézzelfogható és húsba vágó, s a 180 perces hossz sem készteti feszengésre a nézőket, annyi szögből bombázza az érzékeinket. Micsoda blockbuster!

1. Top Gun: Maverick

Miért ne lehetne az év legjobb egész estés produkciója egy akciófilm? Az 1986-os Top Gun folytatása? Főként, hogy ekkora meglepetést szerzett nekünk Tom Cruise és direktora, Joseph Kosinski. 36 évvel az eredeti után kijönni egy új epizóddal mindig rizikós. A Maverick azonban bebizonyította, hogy ha a szuperlátványos külcsín mögött ott az alázat, a szív és a lélek, akkor egy szimpla vadászrepülős haddelhadd is elbűvölheti az egész világot. Ahogy Cruise-ék tették. Csodás pillanatok, székhez szegező akciók, igazi mozivarázslat!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!