Mászószezon van az Everesten, ami azt jelenti, hogy több száz alpinista próbál feljutni a Föld legmagasabb pontjára. Ők mind a kedvező időjárási ablakot várják, hogy elindulhassanak a csúcstámadásra. Úgy tűnik, szerdán megnyílt az ablak, a Himalayan Times beszámolója szerint kétszáznál is többen indultak el a 8848 méteres csúcs felé.


Márpedig ha egyszerre ennyien mozognak a hegyen, óhatatlanul is dugó alakul ki: a hegymászók feltorlódnak, és egy-egy veszélyesebb-szűkebb szakasznál sorba kell állniuk, hogy továbbhaladhassanak. A várakozás a halálzónának számító 8 ezer méter fölötti magasságban rendkívül veszélyes.

Ilyen szakasz a közvetlenül a csúcs előtt található Hillary-lépcső is, ahol szerdán óriási dugó alakult ki.

A sorban állók között volt Nirmal Purja is, aki végül reggel 5:30-kor felért az Everestre. Előtte azonban ki kellett várnia egy hosszú sort, amit le is fotózott:

Many years ago Kiwi mountaineer George Lowe once said "Everest could become the greasy pole of the WORLD just like the Matterhorn have been the greasy pole of Europe." He was not wrong.

????: Nirmal Purja @nimsdai from yesterday's summit bid on #Everest. https://t.co/3NNrFnFI9G pic.twitter.com/PMKzdGajrq

- Everest Today (@EverestToday) May 23, 2019

Nirmal Purja a sikeres Everest-mászás után meghódította a szomszédos Lhocét is, és azt tervezi, hogy mind a 14 8 ezer méter fölötti hegycsúcsot megmássza 7 hónapon belül.

Kiemelt kép: Nirmal Purja/Facebook


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!