A megfeszített munka és a kevés pénz miatt tömeges leszerelés várható a rendőröknél a veszélyhelyzet megszűnése után - mondta Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője a Népszavának.

Mint mondta, április eleje óta a rendőrök nem mondhatnak le a szolgálati viszonyukról egészen addig, amíg a kormány úgy nem dönt, hogy visszavonja a veszélyhelyzetet.

A feszültség azonban egyre nő, mert a korábbiakhoz képest még több munkájuk lett, a fizetésük azonban még az év eleji 10 százalékos béremelés után is nettó 180 ezer körüli.

Április 6-tól a különleges jogrend miatt pedig akár 60 órát is dolgozhatnak úgy, hogy nem számítják túlmunkának, vagyis nem kapnak érte plusz pénzt vagy szabadnapot - mondta el a lapnak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára. Azt is hozzátette, hogy mindezek fényében az utóbbi hetekben sem lett népszerűbb a rendőrségi és katasztrófavédelmi munka.

Powell Pál szerint pedig

hirdetés

"a védőfelszerelés egyenetlen elosztása mellett szinte a csodával határos, hogy csak néhány rendőr és egy városi kapitány kapta el a fertőzést az elmúlt hetekben".

A rendvédelmi szakszervezetek az utóbbi hetekben több levelet is írtak Pintér Sándor belügyminiszternek és Felkai Lászlónak, a belügyminisztérium közigazgatási államtitkárának, amelyekben például veszélyességi pótlékot kértek a koronavírus miatt leginkább veszélyeztetett állománynak, a veszélyhelyzet után pedig kaphassák meg a a szolgálati törvényben lehetőségként szereplő 14 napos rekreációs szabadságot. Az államtitkár a megtagadta a kérések teljesítését, csak a cafetéria keret emelését ígérte meg.



hirdetés