Egy év alatt megduplázódott az elpusztult egyedek száma, ennek ellenére még mindig sebezhető és nem veszélyeztetett fajként tartják nyilván.


Már 2021-ben is beszámoltunk arról, hogy rohamosan fogynak a lamantinok, és ez a tendencia sajnos azóta sem változott.

2022-ben 800 lamantin halt meg csak Floridában, ahol a legnagyobb számban élnek ezek az állatok. 2019-ben és 2020-ban még csak 452, illetve 498 volt ez a szám, míg 2021-ben már 1100-ig nőtt. Ennek ellenére

A Tampai Állatkert egyike annak a négy floridai intézménynek, amelyek a fogyatkozó lamantinpopuláció megmentéséért küzdenek.

„Nagyon nyugtalanító az, ami a lamantinokkal történik. Mindannyian rettenetesen érezzük magunkat emiatt. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk itt. Felhívjuk az emberek figyelmét a problémára, és hogy hogyan segíthetnek annak érdekében, hogy ne legyen még egy olyan évünk, mint a tavalyi” - mondta Cynthia Stringfield, az állatkert állategészségügyi és természetvédelmi részlegének elnöke a Fox Newsnak.

A biológusok korábban azt is megállapították, hogy a tengerifű hiánya is hozzájárul az állatok pusztulásához, főleg Florida keleti partjainál, ezért az állami és szövetségi szervek takarmányozási programot indítottak egy közép-floridai lagúnában, ahol számos lamantin tölti a telet.

Florida állam 30 millió dollárt különített el a költségvetésben a lamantinok megmentésére. Ezt az összeget elsősorban az akut ellátási hálózat bővítésére, az élőhelyek támogatására és kísérleti programok finanszírozására fordítják.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!