A Victoria állambeli gyár mellett élő koaláknál fluorózis alakult ki, emiatt kellett elpusztítani az erszényeseket.


Több mint százötven olyan koalát kellett megbetegedés miatt elaltatni, melyek az Alcoa ausztráliai gyára mellett éltek, írja a Unilad. A Magyarországon is jelen lévő alumíniumgyár elismerte az erszényesek tömeges lemészárlását, miután az állatok a fluorid-kibocsátásnak való kitettség miatt súlyosan megbetegedtek.

A 2019-ben kezdődött ellenőrzéssorozat nyomán kiderült, hogy az alumíniumkohó közelében található 17 hektáros területen élő koalák egy csoportjánál fluorózis alakult ki. Ez a nagy mennyiségű fluorbevitel miatt fellépő betegség, mely a csontok és a fogak gyengülését okozza.

Az ellenőrzések kezdete óta 348 koalát vizsgáltak meg, közülük 152 esetében igazolták a betegséget, melyeket elpusztítottak. Ezután az amerikai vállalat lezárta a gyár melletti erdőt, és több szervezet bevonásával Koala Menedzsment Tervet dolgoztak ki, melynek keretében a gyártól távolabb eső 14 hektáros területen 16 ezer eukaliptuszfa ültetését tervezik, hogy biztonságosabb élőhelyet alakítsanak ki a kontinensen őshonos állatoknak.

Szakértők szerint az Alcoa elkésett a lépéssel, mivel évekkel korábban kellett volna megelőző intézkedéseket hoznia. A betegség miatt elpusztult koalákon ez már nem segít, és a tavaly veszélyeztetett fajjá minősített erszényesek száma a bozóttüzek mellett a gyárnak köszönhetően is tovább csökkent.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!