Lezajlott az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett covid-19 vakcina tesztje, aminek során a szer körülbelül 70 százalékban bizonyult hatékonynak a koronavírussal szemben.

Ez gyengébb adat, mint a két másik vezető vakcinagyártó, a Moderna és a Pfizer számai: e két készítmény 94,5-95 százalékos védettséget ígér - írja a CNN.

Ennek ellenére az Oxfordi Egyetem által fejlesztett oltóanyag globális szinten hasznosabbnak bizonyulhat, mint a másik kettő. Ha ugyanis elfogadják, ez a szer lesz a legkönnyebben terjeszthető a fejlődő országokban, ahol a legsürgetőbb szükség van rá.

Ennek oka többek közt, hogy a Pfizer és a Moderna terméke speciális hűtést és még amellett is gyors felhasználást is igényel, ami az elmaradottabb országokban nem mindig megoldható. Az oxfordi készítmény tárolásának nincsen ilyen feltétele: 2-8 fok között fél évig is felhasználható.

"A Pfizer ráadásul ragaszkodik hozzá, hogy az első adagokat az EU és az Egyesült Államok területén használják fel. Hasonló a helyzet a Moderna esetében, az általuk fejlesztett vakcina 2021 első felében csak Amerikában lesz elérhető. Ennek fényében az Oxfordi Egyetem vakcinája remek hír a világ többi része számára" - mondta Andrea Taylor a Duke Global Health Innovation Centertől.

hirdetés

Az együttműködő AstraZena ugyanis már most többszázmillió dózist ígért az elmaradottabb országoknak, amelyet számukra tartósan non-profit alapon tenne elérhetővé. Ez az oltóanyag jóval olcsóbb és könnyebben szállítható is.

"Azt hiszem, a jelen körülmények közt ez az egyetlen bevethető szer a fejlődő világban" - fogalmazott Azra Ghani, a fertőző betegségek járványtanának elnöke az Imperial College Londontól.

Az angol kormány pénteken hivatalosan is felkérte a gyógyszer-engedélyeztetési hivatalt, hogy értékelje a készítményt.


hirdetés