Mérő László május elején kért segítséget a magyar Wikipédia adminisztrátoraitól, hogy az egyik felhasználó felajánlotta neki, pénzért feljavítja illetve létrehozza a szócikkeit. A felhasználó ugyanakkor a megígért feladatot nem végezte el, viszont újabb pénzeket követelt, és megzsarolta Mérő Lászlót. Az esetről a Wikipédia felületén számoltak be.

"Mérő László szócikkén ez egyértelműen tettenérhető volt: egy félbehagyott, egymásnak ellentétes információkat tartalmazó szócikket hagyott maga után. Az eljárás során többen is jelezték, hogy a Mérő László más nyelvű szócikkei között vállalhatatlan gépi fordítások is vannak"

- idézi az Index.

A Wikipédia szerint a felhasználó ugyanakkor nem egyedül Mérő Lászlót zsarolta meg hasonló módon, és "már hosszú évek óta "árulja" a szócikkeit".

A felhasználó Mérő László mellett többek között Görög Ibolya protokollszakértőt is megkereste, tőle is próbált további pénzt kérni, de ő elzárkózott ettől. A Wikipédia felületén közzétett szöveg szerint ebben az esetben "zsarolás nem történt".

hirdetés

Az adminisztrátorok ugyanakkor több oldalt is felsoroltak, köztük művészekét és ismert tudósokét, amelyek érintettek lehetnek az ügyben.

A felhasználót azóta a Wikipédia közössége véglegesen eltiltotta az oldal további szerkesztésétől. A Wikimédia Magyarország Egyesület nem tesz feljelentést, a sértetteket viszont arra biztatták, hogy ők tegyék meg nyugodtan. Mérő László pedig jelezte, hogy ő szívesen felvenné a kapcsolatot a többiekkel, hogy együtt lépjenek felhasználó ellen.


hirdetés