Több tízezer banki állás szűnhet meg két német bank egyesülése miatt - számolt be aBild cikke alapján a Tőzsdefórum. A mérlegfőösszeg alapján első számú német hitelintézet, a Deutsche Bank, illetve a mérleg alapján negyedik legnagyobb német hitelintézet, Commerzbank egyesüléséről van szó. A Deutsche Bank és a Commerzbank vasárnap jelentette be, hogy hivatalos tárgyalást kezdenek az egyesülésről. Hétfői német sajtóértesülések szerint 3-4 héten belül meg akarják állapítani, hogy lenne-e értelme a fúziónak.


A német szolgáltató ágazat szakszervezeti szövetsége (Verdi) szerint vaskos leépítéssel járhat együtt az egyesülés. A szakszervezet azonban nem fog ebbe belenyugodni.

Senki sem számíthat arra, hogy a munkavállalói érdekképviselet tétlenül nézne egy ilyen nagyszabású leépítést

- figyelmeztetett hétfőn Berlinben tett nyilatkozatában Frank Bsirske, a Verdi vezetője.

A szakszervezet becslése szerint akár 30 ezer állás is megszűnhet a két bank összeolvadása révén. A magánbefektetők érdekvédelmi szövetsége (Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz -DSW ) ennél is nagyobb szűkítéssel, mintegy 50 ezer munkahely leépítésével számol.

A Commerzbank amúgy 15 százalékban állami tulajdonban van, a 2008-as pénzügyi válság idején lépték meg a részbeni államosítást. Úgy tudni, az egyesüléssel kapcsolatos tárgyalásokban a szövetségi kormány nem folyna bele mélyebben, pusztán gazdasági, pénzügyi kérdésként fogja fel az ügyet. Viszont az állások megőrzésére törekednének.

Kiemelt kép: Boris Roessler/DPA


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!