Hogy csökkentsék a Magyarország felől érkező menekülthullámot. A szlovák kormányfő arról nem akarat „spekulálni”, miért ugrott meg a menedékkérők száma a közelgő választások előtt.


Katonákat vezényel Szlovákia a magyar határra, hogy csökkentsék a Magyarország felől érkező menekülthullámot - jelentette be Ódor Lajos kormányfő szerdán a Paraméter tudósítása szerint. Arról nem akart „spekulálni”, hogy mi okozza hirtelen megugrott számokat.

Ódor szerint három célt akarnak elérni azokkal az intézkedésekkel, amelyeket szerdán fogadott el a kormány a menekültválság kezelése érdekében.

- mondta a szlovák kormányfő. A tényleges biztonság mellett pedig az emberek szubjektív biztonságát is erősíteni akarják.

Ódor azt is hozzátette: megérti, ha egyesekben félelmet vált ki, ha nagyobb csoport idegen embert lát a környezetében, de hangsúlyozta, hogy eddig menekültek nem követtek el semmilyen bűncselekményt.

A kormány harmadik célja a lakosság tájékoztatása, mert Ódor szerint „ha hiányzik az alapos tájékoztatás, akkor könnyebben terjednek az álhírek, folyik az ijesztgetés, és az egyes pártok könnyebben kihasználhatják a szerencsétlen emberek helyzetét a politikai harcban”.

A szlovák miniszterelnök azt is elmondta, hogy az igényeknek megfelelően akár 500 katona is segítheti majd a rendőrség munkáját a határon.

– indokolta a kormány döntését Ódor.

Arról nem akart „spekulálni”, hogy mi okozza hirtelen megugrott számokat.

„A menekültek nem a Marsról jönnek, Magyarországon keresztül érkeznek, de ugyanilyen vagy talán még nagyobb számban Magyarországról Ausztriába is megpróbálnak bejutni” – mondta. Szerinte „szlovák útvonal” megerősödésében szerepet játszhat az is, hogy az osztrákok erősítették a határellenőrzést a magyar határon.

Ódor Lajos arról sem akart elméleteket gyártani, hatással lehet-e a Szlovákiába érkező menekültek számára, hogy a magyar kormány szabadon engedte a már elítélt, külföldi embercsempészeket, és bár kiutasította őket Magyarországról, azt már nem ellenőrizte, hogy valóban elhagyják-e az országot.

Az ellenőrzést a szlovák kormány nem akarja visszaállítani a magyar határon. Azt azonban Ódor nem zárta ki, hogy

„de ha például zárt kisteherautó érkezik, akkor azt ellenőrizhetik”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!