A börtönből írta az üzeneteit az unokatestévérének, és Anglia franciaországi nagykövetnek. A levelekben betűk és szimbólumok követték egymást, most végre kiderült, hogy ezek mit jelentenek.


Nemzetközi összefogás keretében sikerült megfejteni I. Mária skót királynő rejtélyes, korábban elveszettnek hitt leveleit - írja a LiveScience.

Ezeket a leveleket 1578 és 1584 között írta Stuart Mária abban az időszakban, amikor unokatestvére, I. Erzsébet királynő börtönbe záratta. Az üzenetekben betűk és szimbólumok követték egymást, és eddig nem tudták dekódolni a jelentésüket.

Számítógép segítségével kutatók egy csoportja összehasonlította a leveleket más történelmi feljegyzésekkel, és összesen 57 levelet tudtak dekódolni. Ebből 50-et korábban nem is ismertek a történészek, ezekre a francia nemzeti könyvtárban bukkantak rá.

„Ez tényleg izgalmas felfedezés. Korábban is megfejtettük már királyok és királynők kódjait, de ez azért különösen izgalmas, mert ilyen sok, korábban nem ismert írást találtunk egy ilyen híres személlyel kapcsolatban” - nyilatkozta George Lasry informatikus és kódfejtő, a tanulmány fő szerzője.

A skót királynő fogságából Castelnau de Mauvissière-vel levelezett, aki Anglia franciaországi nagykövete volt, aki szintén a katolikusokat támogatta a reformátusok helyett.

Unokatestvérével a szabadulása feltételeiről leveleztek, de ezekről azt írta, hogy nem hisz a komolyságukban. Gyakran felmerült Sir Francis Walsingham neve is, aki I. Erzsébet főtitkára volt.

I. Mária skót királynőt 1567-ben végezték ki árulás vádjával. 44 éves volt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!