Az állatok a halászfalu karámjaiban és a mezőkön ragadtak. Menekülés közben már nem volt idejük a gazdáknak arra, hogy az állatokat is magukkal vigyék.


Kétszáznál is több birka rekedt a láva fogságában Izlandon, miután gazdáik sorukra hagyták az állatokat Grindavik városka közelében, írja a The Guardian. A birkák napok óta étlen-szomjan vannak a vulkánkitörés miatt kiürített halászfalu közelében, közben a hatóságok már mentőakciók szerveznek a bárányok kiszabadítására.

Az állatvédők azután kezdtek el küzdeni a birkákért, hogy a videókon látszott, amint a környéken élők az állatok helyett a drága gépeket próbálják menteni.

Az egyik gazda hétfő este meggyőzte a mentőcsapatokat arról, hogy segítsenek neki kihozni a lávával elöntött területről 30 birkáját. A maradék 270 állat ennél jóval veszélyesebb, nehezebben elérhető környéken ragadhatott.

A szigetország délnyugati részén található Grindavik halászfaluban először karácsony előtt evakuálták a birkákat, miután a közeli Fagradalsfjall vulkán december 18-án kitört. A következő hetekben ennek ellenére néhány gazdálkodó a jelek szerint visszatért a környékre a jószágaival együtt. Vasárnap azonban ismét vulkánkitörés rázta meg a területet, de ekkor már esély sem volt az állatok evakuálására menekülés közben.

Az izlandi állatvédők egyik vezetője szerint a mezőkön ragadt állatok kimentése nagyon kockázatos, mert az egy jóval veszélyesebb rész, mint a többi. Egy másik birkacsoport a település közepén kialakított karámokban ragadt, ami ugyancsak veszélyes helyen van.

Az állatvédők vasárnap még csak 247 bajba jutott birkáról tudtak, de később kiderült, hogy a valós szám közelebb lehet a 300-hoz.

Az utóbbi hetek izlandi vulkánkitöréseinek eddig nincs hivatalosan is megerősített halálos áldozata. A hatóságok egy eltűntről tudnak, aki állítólag beleesett egy hasadékba. Az izlandi meteorológiai szolgálat közölte, hogy a terület magas kockázatú, és újabb hasadékok nyílhatnak meg minden előjel nélkül.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!