Nem csak a robotpilótával voltak elégedetlenek, egyikük a használati útmutatót is kifogásolta.


Már az etiópiai légikatasztrófa előtt is több pilóta jelezte írásban, hogy gond van a Boeing 737 Max 8-as robotpilótájával - írja Dallas Morning News.

A lap szerint az amerikai légügyi hatóság adatbázisába töltötték fel a pilóták a panaszaikat.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Ethiopian Airlines egyik Boeing 737-es repülőgépe Addisz Ababából tartott Kenyába, amikor felszállás után nem sokkal a gép lezuhant. A gépen, 157-en voltak, a katasztrófát senki sem élte túl.

Az unió légiközlekedési szerve március 11-én kedden közölte, hogy határozatlan időre kitiltja az EU tagországok légteréből a Boeing MAX típusokat, és a harmadik országbeli üzemeltetők nem repülhetnek át az unió légterén ezzel a típussal.

A pilóták leginkább a 737 Max robotpilótájára panaszkodtak, két alkalommal fel- és leszálláskor okoztak problémát, illetve amikor a gép orra a levegőben lefelé mutatott, miközben emelkedni próbáltak. Volt, aki szerint a kezelési útmutató használhatatlan.

A lap szerint annyit tudtak meg, hogy a jelentéseket elemzi, de egyelőre rendszerszintű teljesítményzavarokat nem találtak. A Boeing pedig az etiópiai baleset után közölte, hogy frissítik a gép szoftverét, és elkezdik a pilóták átképzését.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!