A karácsonyi szokások egyik legismertebbje a betlehemezés. Ezt a régi hagyományt a mai napig őrzik, és be is mutatják Debrecenben, a Betlehemes Találkozón, melyet minden év decemberében rendeznek meg.

betlehem_mti_debrecen

A találkozó célja, hogy a Kárpát-medencében működő hagyományőrző csoportokat felkutassa, az ő szokásaikat megismerje, és megörökítse.

Fontos küldetésüknek tartják, hogy kedvet csináljanak azoknak a közösségeknek is a pásztorjáték felélesztésére, ahol korábban tartották a hagyományt, de mára már elkopott, megszűnt.

deb3deb4
deb5deb6

A találkozókon a csoportok is megismerkednek egymással, és persze a közönséggel is. Az első találkozót 1991-ben tartották, akkor 20 csoport mutatta be a saját betlehemes játékát. A kitartó munkának és a feléledő érdeklődésnek köszönhetően már 200 településről jöttek bemutatkozni és az elmúlt években mintegy 700 játékot rögzítettek mozgóképen is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAdeb8

Napjainkra újra elterjedt a játék, így a magyar népi kultúra egyik legkedveltebb és legelterjedtebb dramatikus népszokása újra népszerűvé vált, és a találkozónak köszönhetően egyre több változatát hozzák el a résztvevők.

A Debreceni Betlehemes Találkozók sokat tesznek a magyar anyanyelv megőrzésében is, a határon túli közösségekben.

A debreceni Betlehemes Találkozó a Szellemi Kulturális Örökség Jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartásába került.

VIDEÓ: A debreceni betlehemes találkozó hagyományátörökítési gyakorlata

debrecen_betlehem_1
A betlehemezés

Az egyik legismertebb karácsonyhoz kötődő magyar népszokás, dramatikus játék, pásztorjáték. Neve a bibliai Betlehem városából ered. A népszokás eredeti célja az volt, hogy elűzze a gonosz szellemeket. Ehhez álarcokat, jelmezeket vettek fel és valamilyen zajkeltő eszközt is használtak.

A Kárpát-medencében elterjedt, de elsősorban a falvakban lehetett találkozni vele. A játékban a pásztorok szerepelnek, beszélnek, énekelnek. A fő kellékük a templom formájú betlehem, melyben a Szent Család kap helyet. A szereplők eljátsszák Jézus születését. A betlehemezőket a bemutatóért cserébe a háziak régen megvendégelték.

A betlehemezést szokták élő szereplőkkel előadni, de van, ahol bábokkal mutatják be.

deb1deb2
Az idei adventi időszakban 27. alkalommal rendezik meg a nemzetközi betlehemes találkozót, amelyet 2006-ban fogadott be Debrecen, és azóta a városi művelődési központ egyik legjelentősebb nagyrendezvényévé vált - mondták a szervezők.

Szeretnék az ünnepvárást közösségi élménnyé tenni, ezért a város 19 helyszínén - saját intézményein kívül templomokban, óvodákban, iskolákban, szociális intézményekben, lakótelepeken, tanyaközpontokban - szerveznek adventi programokat, ahol bemutatkoznak a 27. nemzetközi betlehemes találkozóra érkező csoportok is.

Debrecen Európa Kulturális Fővárosa pályázatának is fontos eleme, hogy megmutassák Európának a Kárpát-medence magyarlakta területeinek téli ünnepköri szokáshagyományát.

A 27 éves múltra visszatekintő rendezvény eddig csaknem 200 Kárpát-medencei település betlehemezőinek bemutatkozását tette lehetővé: 700 csoport több mint 2800 fellépője vett részt eddig a találkozókon. Az idei rendezvényre mintegy 300 betlehemezőt várnak december 8. és 10. között Debrecenbe.

Fotók: MTI, Szellemi Kulturális Örökség, címlapkép: MTI, Czeglédi Zsolt



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!