Rengeteg vaddisznó elpusztult a Pilisi Parkerdő Zrt. Disznóskert nevű részén, erről a 444.hu-t értesítették csütörtökön este. Az elhullott állatok hírét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is megerősítette.

A körülkerített erdőrészen nagyon sűrűn élnek a vadásztársaságok számára tenyésztett állatok, ráadásul közvetlenül szomszédosak a Budát körülölelő erdőkkel. „Az állategészségügyi szolgálat haladéktalanul megkezdte a vizsgálatot, az még folyamatban van, eredménye a későbbiekben várható.

Valóban erős a gyanú az ASP megjelenésére, mivel az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek”

– közölte a Nébih.

Közben elkezdték a vaddisznótetemek begyűjtését az országos főállatorvos utasítására.

A Nébih korábban elismerte, hogy a minisztérium már nyáron készített egy tervet a háztáji sertések leölésére a sertéspestis által veszélyeztetett területeken. Eszerint ki kell irtani minden veszélyeztetett, háztáji, kis létszámú sertésállományt, állami kártalanítást fizetve a tulajdonosoknak. Az előterjesztés azonban elakadt és nem lett belőle kormányrendelet.

Egy hónappal ezelőtt már irtottak ki az országban házisertéstelepeket az afrikai sertéspestis gyanúja miatt, bár a betegség eddig csak a vaddisznókban jelent meg a hatóság szerint.