Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak miatt riasztják a tűzoltókat a viharos szélben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfő délután az MTI-vel.

Mukics Dániel hozzátette: néhol tetőszerkezeteket bontott meg az erős szél. Azt mondta:

mostanáig országszerte 140 alkalommal kellett beavatkozni a tűzoltóknak. A legtöbb riasztást Budapesten, Pest, Veszprém és Somogy megyében kapták

- közölte.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat két megyében másodfokú, több megyében és a fővárosban elsőfokú riasztást adott ki a viharos szél veszélye miatt.

Azt írták: kedd kora délutánig a Dunántúlon és az ország középső részén többfelé várható erős, viharos északnyugati szél. A legerősebb széllökések általában 60-80 kilométer/óra körül alakulnak, de főként a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál kedd reggelig 90-100 kilométer/órát meghaladó lökések is előfordulhatnak. Kedd délután mindenhol veszít erejéből a szél.

A katasztrófavédelem a honlapján azt írta:

"Több helyen forgalmi akadályt okoztak a kidőlt fák és a leszakadt ágak az ország útjain. Budapest VIII. kerületében, a Kőbányai úton egy fa dőlt a vasúti sínekre. A IV. kerületi Széchenyi téren, valamint a XII. kerületi Fodor utcában is kidőlt fa okozott forgalmi akadályt, ahol a fővárosi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal avatkoztak be. A Somogy megyei Bonnya térségében fa dőlt az úttestre, míg Nagybajomban, egy Homok pusztai ingatlan tetőszerkezetére borult egy nagyméretű fenyőfa. A kaposvári hivatásos és böhönyei önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be. Veszprém megyében Ábrahámhegyre, Várpalotára, Veszprémbe, Herendre és Ajkára is riasztották a tűzoltókat. Pest megyéből is több bejelentés érkezett a viharos széllökések miatt. Érden, Leányfalun, Solymáron és Pátyon is dolgoznak az egységek. A megyék hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán."

Fotó: illusztráció