A MOL 4,5 milliárd dollár értékben hajt végre petrolkémiai beruházásokat 2030-ig, jelentős részben Borsodban, írja az Átlátszó. A cég a portál megkeresésére közölte, hogy céljuk létrehozni Kelet-Közép-Európa legnagyobb vegyipari komplexumát.


Ennek egyik mérföldköve a 2021-ig megvalósuló Poliol Projekt, ami közel 1,2 milliárd euróba kerül, ez a MOL-csoport történetének legnagyobb beruházása, amit saját erőből hajt végre.

A hatalmas építkezés kapcsán Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezető-helyettese arról kérdezte Bodó Sándor államtitkárt, igaz-e, hogy háromezer török vendégmunkás érkezik Tiszaújvárosba, az államtitkár azonban annyit mondott, csak akkor jönnek munkavállalók harmadik országból, ha nincsenek EU-s jelentkezők.

Az épülő mobil lakóparkba kétezer gyárépítő vendégmunkás költözik majd, a tervek szerint 2020-ban már 2500 kivitelező dolgozik majd. A MOL már háromezer munkásról beszélt, mint írták:

a projekt a csúcsidőszakban valóban megközelítőleg 3000 munkást fog foglalkoztatni. Azt is folyamatosan kommunikáltuk, hogy erre az időszakra átmeneti munkásszállásokat hozunk létre, ahol az építkezésen dolgozóknak a normál életvitelhez szükséges ellátást biztosítja a kivitelező. Tehát, ami történik, az semmiképpen sem titkos, és egy ilyen méretű beruházás esetében teljesen normális üzletmenet. Világosan kell látni azonban látni azt is, hogy a magyar kivitelezői kapacitások jelenleg különösen korlátozottak. Éppen ezért érkeznek vendégmunkások az uniós tagállamokból és az unión kívüli országokból is.

Jelenleg annyit tudni, hogy uniós tagországokból is érkeznek vendégmunkások, de a nagy többség az EU-n kívülről érkezik.

Az alpolgármester szerint a vendégmunkások a beruházás végeztével levonulnak a területről, a konténerváros pedig 2021 közepéig állomásozik a városban, utána elbontják.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!