Irmgard Furchner a stutthofi haláltábor parancsnoki épületéből a legszörnyűbb dolgok szemtanúja lehetett.


10 505 ember meggyilkolásában működött közre egy most 97 éves német nő a bíróság keddi ítélete alapján, írja a BBC. Irmgard Furchnert még tizenéves korában vették fel a stutthofi koncentrációs táborba, ahol az egyik parancsnoknak dolgozott 1943 és 1945 között.

Mivel a történtek idején Furchner még csak 18-19 éves volt, ezért egy speciális fiatalkotúak bírósága előtt kellett felelnie tetteiért.

Az észak-németországi Itzehoe bírósága a per során meghallgatta a haláltábor túlélőit is, akik közül néhányan már nem érhették meg az ítélethirdetést. A tavaly szeptemberben kezdődött tárgyalássorozat előtt Irmgard Furchner elmenekült a nyugdíjas otthonból, ahol élt. A rendőrök végül egy hamburgi utcában kapták el.

A per már negyven napja tartott, mikor Irmgard Furchner először megszólalt. Azt mondta, hogy „sajnálja, ami történt” és azt is, hogy akkor Stutthofban volt. Az ügyvédek azzal érveltek a nő felmentése mellett, hogy csak egy volt Paul-Werner Hoppe titkárnői közül, és nem bizonyítható egyértelműen, hogy miről tudott.

A bizonyítási eljárás során egy történész is elkísérte a bírót az egykori létesítmény területére. Kiderült, hogy

Stefan Hördler azt is elmondta, hogy Stutthofba 1944 júniusa és októbere között huszonhét vonattal 48 ezer embert szállítottak, miután a nácik a bővítés és a tömeggyilkosságok felgyorsítása mellett döntöttek.

Könnyen lehet, hogy Irmgard Furchner pere volt az utolsó, melyet Németországban tartottak a náci korszak bűnei miatt. Néhány ügyben azonban még folyik a nyomozás.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!