Az Európai Bizottságtól kéri a 4iG Nyrt. finanszírozásának és kivételezett helyzetének kivizsgálását Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-képviselője, és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő - közölték szerdán.

A két politikus szerint ugyanis komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ha ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe, és úgy vélik, a kormányközeli informatikai cég sajátos helyzete és tevékenysége több ponton is ellentétes az uniós joggal.

Az Európai Bizottságnak írt levelükben a következőkről van szó:

  • kérik, hogy a testület általában is vizsgálja meg, a versenyjogi szabályok alól felmentést biztosító "nemzetstratégiai jelentőségű összefonódást" lehetővé tevő jogszabály összeegyeztethető-e az uniós joggal (a DIGI felvásárlását például nem kellett vizsgálnia a versenyhivatalnak, mert a tranzakció megkapta ezt a minősítést a kormánytól).
  • úgy vélik, a 4iG terjeszkedésének közvetlenül európai versenyjogi vonzata is van, hiszen határokon átnyúló a tevékenysége, így a Bizottságnak vizsgálnia kell ezt.
  • álláspontjuk szerint a 4iG kötvényeinek lejegyzése - az MFB 100 milliárd, az MNB pedig 84,45 milliárd forint értékben finanszírozta így a céget - tiltott állami támogatásnak minősül

A vonatkozó közleményben emlékeztetnek, hogy a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG Nyrt. 2019-ben vált le a Mészáros-birodalomról, majd a cég tavaly komoly felvásárlásba kezdett, megvette például az állami Antenna Hungária tulajdonában lévő Hungaro Digitel Kft. 75 százalékos üzletrészét, illetve a DIGI kábeltévé- és internetszolgáltatót. Ehhez főként kötvénykibocsátással biztosítottak forrást, a papírokat pedig főként állami szereplők jegyezték le - vagyis az állam biztosított forrást egyebek mellett állami cégek felvásárlására, írja a közlemény.

Amennyiben a 4iG megszerzi az Antenna Hungáriát is, írja Donáth és Hadházy, azzal megkerülhetetlen szereplővé válik a hazai infokommunikációs piacon, és ezzel Jászai kezében lenne a műsorszórás, az állami gerinchálózat (az MVN Net Zrt.), a műholdas kommunikáció (Hungaro Digitel) és az optikai hálózat (Invitech) jelentős része, illetve a Telenor mobilszolgáltató legalább 25 százalékos üzletrésze is.

Kapcsolódó

Haaretz: Izrael védelmi vezetői megtorpedóznák a magyar 4iG műhold-vásárlását

A lap forrásai szerint a SpaceCom védelmi szolgáltatásokat is ellát minisztériumok számára, ezért aggasztó lenne Orbánék kezébe adni.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!