Schiffer András, a főpolgármester jogi képviselője Facebook-oldalán teljes győzelemként értékelte a döntést. A szövevényes ügy azzal kezdődött, amikor Orbán Viktor veje beperelte Karácsony Gergelyt, aki a főpolgármester-jelölti kampányában egy olyan adó bevezetéséről beszélt, amit az 500 millió forintnál drágább budapesti ingatlanok után kellene fizetni. Ezt Tiborcz-adónak nevezte el.


Tiborcz István egymillió forintos elégtételt, bocsánatkérést követelt, mondván Karácsony Gergely visszaélt a nevével, megsértette a becsületét. Nem jogerősen elvesztette a pert, a Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly úgy döntött, a főpolgármester jogsértést követett el. Ezt követte a fellebbezés.

A Kúria szerdai, felülvizsgálati ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének felülvizsgálati kérelemmel érintett részét megváltoztatta,

a Tiborcz István felperes keresetét teljes egészében elutasító első fokú ítéletet helyben hagyta

- közölte Schiffer András. Az ügyvéd az ítélet lényegét úgy foglalta össze, hogy Karácsony Gergely a "Tiborcz-adó" kifejezéssel politikai véleményt nyilvánított, a közszereplőre

(jelen esetben a cégein keresztül közpénzhez, közvagyonhoz hozzáférő, a fővárosi ingatlanpiacot befolyásolni képes Tiborcz Istvánra) irányadó fokozott tűrési kötelezettség ahogyan a becsületvédelem, pontosan ugyanúgy a névviselési jog kapcsán is fennáll.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!