Hogyan zajlik egy ilyen beavatkozás? Milyen előnyei és veszélyei vannak? Kinek nyújt ez megoldást és ki az, akinek nem ajánlott ez a kezelés? Mindenkiben felmerülnek ezek a kérdések, aki szeretné a látását korrigálni. Kollégánknak a legnagyobb, budapesti szemészeti lézerklinikán végeztek látásjavító lézerkezelést, az ő tapasztalatai segítenek a kérdések megválaszolásában.


Mint a filmeken

A lézeres szemműtétet minden esetben átfogó vizsgálatok előzik meg, hogy megállapítsák a páciens alkalmasságát. Felmérik a szem fénytörési hibáit, a szaruhártya görbületét, vastagságát, rugalmasságát, a szemnyomást illetve kizárják az esetleges szembetegségeket. A vizsgálat maximum 2 órát vesz igénybe. Elvégzésekor egy speciális szemcseppel tágítják ki a pupillát, ami átmenetileg, nagyjából egy napig fényérzékenységet eredményezhet.

"Minden vizsgálat teljesen fájdalommentes volt. A szemcsepp, amivel a pupillámat tágították okozott csak egy pici kellemetlenséget, átmenetileg homályos láttam" - mesélte kollégánk.

Sikeres alkalmassági vizsgálat esetén jöhet a műtét. A műtéti beavatkozás 15 perc, maga a lézerkezelés 1-2 percnél nem tart tovább szemenként. A páciensnek mindössze annyi dolga van, hogy előre, egy fénypontba kell néznie. A pislogást egy apró eszközzel gátolják meg. Ha a páciens véletlenül elnéz, akkor sincs baj, hiszen az intelligens szemkövetőrendszernek köszönhetően a lézer azonnal leáll, majd ha visszatér a tekintet a megfelelő pontba, akkor automatikusan újraindul.

"Egyáltalán nem fájt a beavatkozás - folytatja a mesélést kollégánk. - Előtte szemcseppeket csepegettek a szemembe, majd kifeszítették a szemhéjamat, hogy ne tudjak pislogni. Olyan volt, mint a Mechanikus narancs című filmben, de ez sem fájdalmas volt, inkább csak szokatlan, és reflexszerűen tiltakozik ellene a test. A műtét alatt végig két pontot kellett néznem, ezek egyszer pirosan, egyszer zölden villogtak. Meglepően rövid idő alatt zajlott az egész beavatkozás."

Lépésről lépésre

A lézeres szemműtét során a lézernyalábbal kezelik a szem fénytörési hibáit. A lézeres beavatkozásoknak több típusa ismert. A PRK típusú beavatkozásoknál készülnünk kell rá, hogy a lézerkezelés utáni első napokban előfordulhat idegentest érzés, fényérzékenység, kellemetlen érzés és homályos látás. Ajánlott legalább 5-6 napot pihenni mielőtt visszatérnénk a munkába. A FEMTO kezelés esetében viszont a gyógyulás is fájdalom és kellemetlenség nélkül zajlik.

"Nekem PRK kezelésem volt, és a beavatkozás követő egy-két nap volt csak kellemetlen. Első nap sokat könnyezett a szemem, körülbelül úgy mintha hagymát pucolnék" - folytatja kollégánk.

Mivel a szaruhártya átalakításával szemben a szervezet megpróbál védekezni, a kezelést követően speciális szemcseppre van szükség ahhoz, hogy a szaruhártya módosulása állandó maradjon. A lézeres műtét típusától függ, hogy a kezelés után mikor lehet ismét munkába állni, mennyi ideig kell a szemcseppet alkalmazni, illetve meddig kell UV-szűrő napszemüveget hordani.

"Először naponta többször kellett csepegtetni a szemembe, majd rendszeres orvosi kontroll mellett folyamatosan csökkentették ennek a mennyiségét - tudtuk meg kollégánktól. - UV-szűrős napszemüveget kellett viselnem, mert egy ilyen műtét után nagyon fényérzékeny a szem illetve kötelező védeni is a napfénytől, különben nem garantálható a teljes javulás. De nagyon jó volt megtapasztalni hogy minden nap egyre élesebben láttam ahogy gyógyult a szaruhártya. Korábban nem láttam jól távolra, a szemüveget nem szerettem, ezért mindig kontaktlencsét viseltem. A műtétet követően azonban teljesen rendbe jött a szemem és ma már nincs semmi problémám a látásommal."

Tudta?

A legnagyobb magyarországi klinikán eddig több mint 100 000 kezelést végeztek a világon elérhető legfejlettebb technológiával. Érdemes ellátogatni a klinika honlapjára és tájékozódni a részletekről: sasszemklinika.hu.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!