Már zajlik a tesztelés az Index szerint. Egy rendőr ezredes szerint több külföldi példa is mutatja a testkamera hatékonyságát.


A testkamerák bevezetését megelőző tesztelés zajlik a BRFK-n – tudta meg az Index. A portál szerint a rendőrség már évek óta kísérleti jelleggel alkalmazza a műszereket, több gyártmányt és típust is tesztelt már.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közbiztonsági Tanszékének vezetője azt mondta, hogy

és ő a mielőbbi bevezetést támogatja.

Major Róbert rendőr ezredes szerint a gyerekeknek és a fiataloknak senki sem beszél arról, hogy miként kell viselkedni, ha egy rendőr megszólít, intézkedik velük szemben. Így igen gyakran előfordul, hogy egy egyszerű intézkedés – az intézkedés alá vont személy együttműködésének hiányában – elfajul.

Az ezredes szerint tudományosan bizonyított tény: mindenki másként viselkedik akkor, ha tudja, hogy látják, figyelik tevékenységét, és „ezt a hatást lenne jó kiterjeszteni a rendőri intézkedések helyszínére”.

– mondta Major Róbert.

A rendőrezredes ugyanakkor arról is beszélt, hogy a rendőrök ódzkodnak az eszköztől, mert azt érzik, hogy az egész az ő újabb ellenőrzésükről szól. A vezetőknek ezért szerinte nehéz feladat lesz, hogy megértessék a kollégákkal: az eszköz az ő érdeküket szolgálja.

Az Index cikkéből az is kiderül, hogy a magyar börtönökben már gyakorlat a testkamerák alkalmazása, amelyeket többnyire rendkívüli események felszámolásakor, zárkaajtó nyitásakor és biztonsági elkülönítés esetén használnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!