Az már viszonylag régóta ismert, hogy a megtört szív szindróma egy létező jelenség. Ilyenkor a szív ideiglenesen megbetegszik, mellkasi fájdalmak jelentkeznek olyan stresszhelyzet hatására, mint például valamely szerettünk elvesztése. Most az is kiderült: a jelenség jó eséllyel az agyból ered.


A LiveScience azt írja: a jelenség akkor fordul elő, amikor a szívizom hirtelen legyengül, ami a szív alakját megváltoztatja. Az állapotot tipikusan szélsőséges érzelmek vagy stressz okozza, mint például egy szeretett ember elvesztése.

Egy új tanulmány megállapította, hogy az agy is szerepet játszik: a kutatók felfedezték, hogy azoknál az embereknél, akiknél megtört szív-szindróma jelentkezik, az agy azon területei,

amelyek felelősek egy személy stresszválaszának szabályozásáért, nem működnek olyan jól, mint a szindróma nélkül élőkében.

Az eredmények március 5-én jelentek meg az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában.

A törött szív szindróma tünetei hasonlóak a szívrohaméhoz, mellkasi fájdalmat és a légszomjat okoznak. És bár tartós következményekkel is járhat, a legújabb információk szerint a legtöbb embernél egy idő után teljesen visszaáll a régi állapot a szív károsodása nélkül.

"Még mindig nem világos, hogyan jön ez elő néhányakban, míg másoknál egyáltalán nem" - tette fel a kérdést Jelena-Rima Ghadri, a svájci Zürich Egyetemi Kórház vezető kutatója. Mivel tipikusan extrém érzelmek váltják ki, Ghadri és csapata úgy döntött, hogy megvizsgálja az agy szerepét.

Ha kíváncsi vagy a kutatás részleteire, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!